Să trăiești și să îmbătrânești frumos constituie o virtute!

E concluzia desprinsă de părintele Nicu Liuță, în prezent preot paroh la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul „Sfântul Gheorghe” din Vancouver - British Columbia - Canada din experiența de viață a familiei și celor apropiați. Părintele a plecat din municipiul Bistrița împreună cu soția și fiica lor în vârstă de doi anișori în urmă cu două decenii și s-au stabilit în țara de adopție. Provine dintr-o familie de la rădăcina neamului românesc.

Ambii părinți la obârșie au fost truditori ai gliei din satul Borosoaia, comuna Plugari, din județul Iași. Tatăl său a lucrat în mină ca noi și țara să avem energie, căldură și lumină. Mama sa a desfășurat și ea activități cu caracter lucrativ în folosul semenilor, în calitate de muncitoare textilistă (croitoreasă). Anul trecut, părinții și-au aniversat, în prezența familiilor celor doi mândri și falnici feciori, ambii cu soții de pe meleagurile bistrițene, ce le-au înseninat viața prin faptul că le-au adus fiecare pe lume câte un nepoțel și câte o nepoțică,  împlinirea a 50 de ani de la încheiereea căsătoriei.

În urmă cu câteva zile, respectiv în 06.02.2023, toți l-au felicitat pe tataia, cum îi zic bunicului matern, Ion Butnaru, vrednic și brav veteran de război, exemplu luminos de patriotism și dragoste necondiţionată faţă de neam și țară, fost bun gospodar crescător de animale,  ce și-a făcut debutul în anul  99 al vieții. Tataia a învins greutățile printr-o activitate trudnică și o gândire pozitivă. În prezent este internat într-un centru destinat ocrotirii persoanelor vârstnice, unde e simte bine, are condiții de socializare și se bucură de respect și admirație din partea aparținătorilor și a celor din jur. Regretă doar faptul că de ceva vreme nu-și mai poate revedea foștii amici, pe care cu ocazia primirii pensiei de fost C.A.P.-ist și indemnizației de veteran de război obișnuia să-i omenească cu câte un pahar de vin pentru că în opinia sa: un vin bun, n-a fost și nu-i niciodată rău. Experiența de muncă și viață a familiei constituie pentru părintele Nicu Liuță și consiliul parohial o sursă importantă de inspirație pentru activitățile desfășurate în favoarea persoanelor vârstnice din cadrul parohiei. În acest context, au inițiat  și desfășoară acțiuni și activități sistematice menite să asigure o mai intensă participare a acestei categorii de persoane la viața bisericii și o intensificare a activi­tăților social-filantropice și culturale dedicate persoanelor vârstnice. Pentru acest weekend, spre exemplu, și-au propus, ca după sfânta liturghie, să organizeze o întâlnire într-o sală destinată în principal desfășurării activităților educative cu copiii în cadrul “Școlii duminicale”, la care participanții urmează să fie serviți cu bucate românești, să li se prezinte cusături, tricotaje și alte produse tradiționale. Un fapt nostim: ca să se asigure de o bună participare, părintele a efectuat vizite mai multor vârstnici, ce se gospodăresc singuri pentru a le adresa invitații personale. Printre acestea s-a numărat și o nonagenară, dar pe care n-a găsit-o decât după a doua sau a treia vizită. Venerabila invitată a rugat: “să fie iertată întrucât a fost plecată cu prietenele la…Cazinou !”. Toate acestea constituie inițiative valoroase și reconfortante pentru care organizatorii merită felicitări, iar participanților le dorim ani mulți, deplină sănătate și liniște.

 

 

 

Comentarii

08/02/23 16:50
Liuta maria

Multumesc mult cuscrului nostru drag și cu respect și ziarului rasunetul.,,,.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5