Salariaţi mai puţini, dar retribuiţi ceva mai bine

Economia judeţului a intrat în 2011 cu o producţie industrială mult mai slabă, cu o cifră de afaceri în uşoară creştere, salariaţi mai puţini, dar retribuiţi ceva mai bine şi cu preţuri ale produselor alimentare mult mai mari.

Potrivit indicatorilor economico-sociali centralizaţi de Direcţia Judeţeană de Statistică, producţia industrială realizată în luna ianuarie a înregistrat o scădere cu 4,2 procente faţă de decembrie 2010.

O creştere uşoară a fost consemnată, în privinţa cifrei de afaceri realizată de industriaşii bistriţeni. Astfel, în ianuarie, cifra de afaceri realizată de întreprinderile cu activitate principală de industrie a fost cu 5,7 la sută mai mare faţă de luna decembrie.

La sfârşitul lunii ianuarie, economia judeţului a înregistrat salariaţi mai puţini dar care au fost mai bine retribuiţi faţă de luna decembrie. Indicatorii economico-sociali arată că, în perioada de referinţă, efectivul salariaţilor din economia judeţului era de 53.706 de persoane, în scădere cu 139 persoane faţă de luna decembrie 2010 şi mai puţini cu 3.432 de salariaţi faţă de luna ianuarie 2010.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.542 de lei pentru un salariat, iar cel net de 1.125 de lei pentru un salariat, fiind cu 7,6 procente mai mare faţă de câştigul salarial mediu nominal net realizat în luna decembrie a anului trecut.

Datele statistice mai arată că numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, eliberate în luna ianuarie, a fost de 15, cu 12 mai mic decât în luna decembrie a anului trecut. În cursul trimestrului IV 2010 au fost finalizate un număr de 445 locuinţe, cu 266 mai puţine decât în trimestrul IV 2009. Ponderea locuinţelor finalizate în mediul urban a fost de 67,6%.

Anul 2011 a debutat şi cu scumpirea alimentelor, cele mai mari creşteri fiind înregistrate la preţurile cartofilor, legumelor şi conservelor de legume, ale fructelor proaspete, zahărului, făinii, laptelui şi uleiului.

Scumpiri au fost consemnate şi la produsele nealimentare precum cărţi, ziare, reviste, energie termică, tutun, ţigări şi combustibili.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5