În aprilie, mai mulţi salariaţi, salarii (ceva) mai mici
Salariaţii bistriţeni au fost ceva mai prost retribuiţi, în a patra lună a acestui an, când a fost înregistrată şi o creştere a numărului angajaţilor din economia judeţului.
În judeţul nostru, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.528 lei pentru un salariat, în creştere cu 5,7% faţă de luna aprilie 2010 si cu 1,9% mai mic faţă de luna anterioară, iar cel net de 1.115 lei pentru un salariat, fiind cu 4,7% mai mare decât în luna aprilie 2010 si cu 1,8% sub nivelul lunii precedente.
Pe ansamblul economiei naţionale, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.066 lei pentru un salariat, cu 0,5 la sută mai mare faţă de luna martie, iar cel net de 1.498 lei pentru un salariat, în creştere cu 5 lei.
Câştigurile salariale medii brute si nete pe judeţ s-au situat cu 26,0% si respectiv 25,6% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
În luna aprilie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost într-o uşoară creştere faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionate de Sărbătorile Pascale, ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari, funcţie de contracte.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net, precum în administraţia publică (plus 1,1 la sută) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4 la sută). În învăţământ, câştigul salarial mediu net din aprilie a scăzut cu 3,1 la sută.
Efectivul salariaţilor din economia judeţului la sfârşitul lunii aprilie era de 54.129 persoane, în creştere cu 211 persoane comparativ cu martie şi în scădere cu 1.957 persoane faţă de luna aprilie 2010.
Din totalul salariaţilor, 1.093 lucrau în agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură şi pescuit, 22.890 persoane îşi desfăşurau activitatea în industrie şi construcţii, iar 30.146 lucrau în servicii
Adaugă comentariu nou