Săptămâna trecută, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de peste 100.000 lei! Cinci persoane depistate muncind „la negru”

În perioada 13-19 iulie, au fost organizate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud o serie de acţiuni ale căror obiective au fost depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale de angajare şi respectarea unor masuri privind prevenirea contaminării şi combaterea efectelor Covid-19.  O parte din acţiunile de control, în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate împreună cu reprezentanţi ai I.P.J.- BN, Jandarmeria BN, I.S.U.-BN, D.S.P.- BN, la unităţi de pe raza judeţului Bistriţa- Năsăud, având ca obiect de activitate terase, baruri, restaurante, unităţi tip fast- food, activităţi de comerţ, au vizat respectarea unor măsuri privind prevenirea contaminării şi combaterea efectelor Covid 19 , respectiv măsuri privind distanţarea socială, purtarea măştilor şi alte măsuri anti-covid stabilite de Guvernul României, în aceste acţiuni au fost verificate un număr de 72 de unităţi.

Au fost constatate 31 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere. În urma verificărilor, au fost aplicate 20 de avertismente şi 3 amenzi, dintre care 2 pentru munca nedeclarată, valoarea acestora ajungând la 105.000 lei. Au fost depistat cinci persoane fără forme legale de angajare.

Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă vizează primirea la muncă a unor persoane fără încheierea în formă scrisă a C.I.M.; întocmirea în mod necorespunzător a evidenţei muncii; neplata drepturilor salariale; neacordarea repausului săptămânal şi a sporului aferent; necompletarea corectă a evidenţei timpului de lucru; netransmiterea în termen a datei de început şi a datei de sfârşit a suspendării C.I.M. în Revisal;  necompletarea clauzelor contractelor individuale de muncă cu elementele prevăzute la art.18, alin.3 din Codul muncii la prestarea activităţii în străinătate.

Principalele deficienţe constatate în domeniul Securităţii şi sănătăţii în muncă vizează purtarea necorespunzătoare a măştii de protecţie; păstrarea distanţării sociale între lucrători; neverificarea temperaturii la intrarea în unitate.

Prin Programul cadru de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de munca Bistriţa-Năsăud pentru anul 2020, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajări şi diminuării acestui ,,fenomen,, care în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscala.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate în raportările către Inspecţia Muncii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5