Sărbătoare în Casa Şotropa

În casa Şotropa din Năsăud a fost o mare sărbătoare, în data de 9 octombrie 2017, sărbătoare dedicată zilei poştei, instituţie, care la Năsăud se ridică chiar mai sus decât un locaş de cultură, prin acţiuni bine gândite şi organizate, acţiuni variate de slăvire a cărţii, a literaturii şi a poştaşilor, oameni harnici, care zilnic ne aduc în casă ştirile zilei şi mesajele transmise de cei dragi.

Dirigintele poştei, Valer Petrehuş, e omul încărcat de idei, pasionat de cultură, de  cercetare, calităţi ce le-a imprimat întregului colectiv pe care-l coordonează, compus din oameni iubitori de cultură, de frumos, ce s-au  încadrat benevol într-o societate culturală, organizaţie cu secţiune de filatelie şi numismatică, având ca drept modele pe cărturarii năsăudeni: Virgil Şotropa, Iuliu Moisil sau Iulian Marţian.

Manifestarea culturală a derulat cu o scurtă comunicare având ca temă unele aspecte din  istoria Poştei Române, după care modelatorul acţiunii prof. Radu Băeş a dat cuvântul cărţii „Istoria Rodnei în date” ,  a zecea carte a  lui Cornel Filip Domide, scriitorul minerilor din Rodna, carte  dedicată fiului său Domide Ioan, plecat dintre noi de curând, doar la vârsta de 27 de ani. Cartea a fost prezentată de preşedintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, Ioan Mititean, care apreciază activitatea autorului, ca un iscusit cercetător. A consultat Arhivele Naţionale din Zlatna, Cluj, Bistriţa, Maramureş sau chiar din Austria, cât şi lucrări de Constantin I. Giurescu, Florian Porcius, Virgil Şotropa, ca dovadă cartea prezentată este de un pronunţat caracter ştiinţific.

Cartea a doua este semnată de col. r. Mihai Valea, are o tematică filatelică, scrisă de un istoric, de un împătimit în filatelie, cu zeci de diplome şi medalii de la diverse acţiuni naţionale prin care s-a confruntat cu opinia celor mulţi.

Lucrările de pictură expuse în sala festivă au fost prezentate de prof. Lucian Bichigean, cu spiritul său de echitate a puterii de recunoaştere şi preţuire a operelor de artă.

Surpriza serii a revenit din partea grupului vocal “Zori de Zi”, compus din 5 persoane-Sorin Găzdac, Lucian Bichigean, Gavril Vaida, Grumezia Alexandra şi Dorina Buia, cărturari ce iubesc cântecul şi poezia, oameni conturaţi cu exacitate în profilul dimensiunilor artistice pe bază de talent, memorie şi raţionament.

Ansamblul şcolăresc “Muguraşul”, instructor Ioan Talpoş, a interpretat cu adâncă solemnitate vrerea noastră de lumină şi pace. E o adevărată încântare să-i urmăreşti cum, în ştafeta generaţiilor, schimbul nostru de mâine îşi are puternice şi trainice rădăcini în tradiţiile înaintaşilor.

În ritmul pornit de muguraşii instrumentişti a apărut îndrăgita artistă CORNELIA ARCHIUDEAN, prietena năsăudenilor şi a ansamblului „Muguraşii”, a antrenat întreaga sală, imprimând cântecului un ritm mai accentuat prin care dăltuim istoria-n cuvânt.

Şi-au exprimat gândurile de apreciere  a vieţii culturale de la poşta năsădeană: col. r. Florentin Archiudean, Lucreţia Mititean, Romulus Berceni şi Cornel Filip Domide.

A fost în Casa Şotropa, o seară de basm cu minunate eforturi de înţelegere şi şlefuire a actului cultural-artistic, păstrat pe ecranul memoriei, un frumos ce vine din realitatea Năsăudului prin prospeţime, sinceritate şi angajare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5