Sărbătoare la Nepos, în februarie 1910

ALEXANDRU DĂRĂBAN

Comuna Nepos era una dintre comunele grănicerești fruntașe de pe Valea Someșului Mare. La data de 19 februarie 1910 a fost o zi de adevărată sărbătoare pentru comunitatea locală. Corpul învățătorilor din comună, cunoscuți pentru zelul lor și conștiința misiunii culturale cu care au fost hărăziți, au aranjat, fără reclame și pretenții, chiar fără invitări, o serbare „poporală” care a cuprins recitări, cântări și o piesă teatrală, toate acestea făcând o admirabilă impresie publicului.

Corul, condus de preotul greco-catolic  George Moldovan, a interpretat pe două voci cântece poporale vechi care erau date uitării. Corul a fost compus din feciori de țărani mândri și din fete mândre din sat care au dat dovadă de o inteligență și talent natural și de o inteligență și ascultare mai rar întâlnită.

„Nunta țărănească” a fost piesa teatrală interpretată datorită străduinței învățătoarei Virginia Grivase. O impresie deosebită a făcut un cântec interpretat de un mic școlar.

Ideea fericită a acestei serbări a avut-o inteligența locală din Nepos, în special doamnele, care a mobilizat toți participanții să fie îmbrăcați în costume și port românesc. Toate acestea au avut loc în spațioasele săli al noului edificiu școlar din comună.

Această manifestare culturală a avut un succes strălucit din toate punctele de vedere, fiind un îndemn și un stimul pentru inteligența și poporul din Nepos pentru a mai aranja pe viitor asemenea spectacole, punând în valoare mândrul port românesc.

 

Text preluat după „Gazeta Transilvaniei”, Brașov, Anul LXXIII, 1910, nr.56, p.4.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5