Scăldatul în ape murdare-pericol pentru sănătate

Îmbăierea în ape murdare, în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, poate provoca multe boli. Se ştie că în plin sezon de vară, multe locuri în care sunt amplasate piscine, ori alte surse de îmbăiere (râuri ) sunt asaltate de cei care doresc să se răcorească.

Medicii ne recomandă evitarea apelor murdare, deoarece riscurile de îmbolnăvire sunt multiple. Astfel, specialiştii în sănătate publică atenţionează că apa din piscine şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv.

Potrivit specialiştilor, chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării de infecţii deoarece unii germeni sunt rezistenţi la acţiunea de dezinfectare şi clorinare a apei. Cei mai expuşi bolilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar. În acest context, persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) să amâne baia în piscină până după vindecarea lor. La cel mai mic semn sau simptom de boală să fie solicitat sfatul unui medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice mai sus amintite.

Ca atenţionare, este bine de ştiut că cele mai frecvente afecţiuni sunt dermatozele, cum ar fi: pitiriazisul - o micoză a pielii produsă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal. De asemenea, râia şi pediculoza - care pot fi contractate prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spălate corespunzător, sau furuncul produs de stafilococii din apa de piscină.

Mai pot apărea afecţiuni oculare sau boli digestive manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5