MindSet Go!, proiect Erasmus+

Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița, schimb de experienţă în Ljubljana

 

În perioada 14-16 martie 2018, a avut loc o a doua întâlnire în cadrul proiectului Erasmus +, MindSet Go!, după întâlnirea de proiect din Vanersborg și activitatea de training realizată de Institutul Innovatum, Suedia în noiembrie 2017.

Întâlnirea a avut loc în Ljubljana, Slovenia, unde trainerii de la Institutul Step, partener în proiect, au organizat o activitate de formare pentru cadrele didactice din Suedia, România, Slovenia și Franța, Insulele Réunion.

Institutul Step este cea mai dinamică și mai inovativă organizație nonprofit, o organizație activă ce stabilește relații între factorii educaționali, instituții, afaceri, companii private. Misiunea Institutului este de a permite și de a ajuta oamenii să funcționeze mai bine în mediul în care lucrează, să îmbunătățească competențele profesorilor prin proiecte, dezvoltându-le mentalități de creștere, de progres, de schimbare în bine a relațiilor dintre aceștia, precum și a relațiilor dintre ei și elevi  sau dintre ei și părinții elevilor.

Pe parcursul a trei zile de activități intense, desfășurate sub îndrumarea trainerilor Jerneja Sibilja și Andrej Jurincko, am pătruns încet, dar sigur, în noua psihologie a succesului, Growth MindSet. Această psihologie demonstrează cum o simplă părere despre noi ne poate influența o mare parte din viață, o mare parte din ceea ce ne considerăm noi a fi. O parte din personalitatea pe care noi o avem la un moment dat provine din ,,mentalitatea“ noastră.

Ideea, în fapt, pare foarte simplă și pornește de la faptul că oamenii, chiar dacă sunt diferiți, au capacitatea de a învăța și de a-și antrena creierul pe parcursul întregii vieți, această capacitate fiind mult mai mare decât își imaginează fiecare dintre noi. Chiar dacă vorbim de personalități diferite, temperamente diferite, ceea ce ne poate ghida pe toți în viață este experiența, practica și perseverența.

De aceea în cadrul activităților desfășurate s-a demonstrat cum, în viată, avem de-a face cu două tipuri de mentalități diferite ale oamenilor de care suntem înconjurați:

  • Mentalitatea rigidă ~ Fixed Mind
  • Mentalitatea flexibilă ~ Growth Mind

Depinde de fiecare dintre noi ce mentalitate dorim să alegem.

          Mentalitatea rigidă (fixed mind) este ceea ce noi considerăm a fi zona noastră de confort, locul unde ne simțim în siguranță, locul unde nimeni nu ne poate ruina universul. Este locul în care nu avem parte de noi provocări, unde asumarea de riscuri este zero, strădania de a schimba ceva la fel, deci avem convingerea fixă că abilitățile fiecăruia sunt ,,bătute în cuie” și nu se pot dezvolta.

          Mentalitatea flexibilă (growth mind) susține posibilitatea ca prin muncă să ne putem dezvolta însușirile fundamentale. Oricine poate evolua prin perseverență, prin cunoaștere, prin stăruință și tenacitate,  în atingerea scopurilor și obiectivelor personale. Dar pentru a evolua nu trebuie să ne ascundem defectele- ci doar să le corectăm, nu trebuie să dovedim la nesfîrșit cât de capabili suntem – ci cât de umani suntem, nu trebuie să ne căutăm prieteni care să ne ,,gâdile orgoliile” - ci parteneri care să ne facă să evoluăm. Este bine ca mereu să fim puși la încercare, să ieșim din zona noastră de confort, să avem curajul de a ne depăși limitele în permanență, chiar și atunci când ne este frică - sau mai ales atunci.

          Aceasta este mentalitatea flexibilă pentru care noi, cei prezenți la curs, am învățat să milităm. Ea îi face pe oameni să înflorească, să se dezvolte, să se cunoască mai bine, să-și cunoască potențialul și să pledeze pentru evoluția personală.

Robert Stenberg – specializat în inteligența umană considera că factorul decisiv în competența oamenilor, nu e vreo abilitate înnăscută, ci implicarea.

          Activitățile practice pe care le-am desfășurat în cadrul cursului ne-au ghidat spre o învățare activă, prin care am descoperit cum să promovăm mentalitatea flexibilă, de dezvoltare, de creștere, cum să construim relații și să creăm un mediu școlar în care să ne concentrăm asupra ,,punctelor tari” ale noastre și ale celor din jurul nostru (elevi, părinți), cum să punem în aplicarea schimbarea pozitivă.

          Tot cursul a devenit experiență pozitivă, interesantă și totodată provocatoare din punct de vedere intelectual. S-a dovedit a fi un mod nou de a participa la cursuri, învățând alături de traineri de înaltă calitate, interacționând într-o atmosferă caldă, nouă, prietenoasă, deosebit de plăcută, cu profesorii din celelalte țări.

          Revenite acasă ne-am simțit mai bogate, aducând cu noi motivație, cunoștințe și abilități dar și o mentalitate flexibilă care sigur ne va ajuta în activitatea din școală, în relațiile cu colegii noștri, cu elevii - cei cărora vom încerca să le transmitem mentalitatea de învingător, -părinților acestora și, de ce nu, și în viața personală.

 

Prof. Barteș Bombonica

Prof. Candale Andreea

Prof. Danea Daniela

                                                                                        Școala Gimnazială Nr. 4, Bistrița

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5