Scriitorul Olimpiu Nușfelean a pus Bistrița în Mișcarea Literară

Victor Știr

O recentă știre literară din cotidianul Răsunetul ne informa despre o rară performanță care vizează județul nostru; este vorba despre acordarea premiului Revista anului 2019 publicației Mișcarea literară din Bistrița, director Olimpiu Nușfelean. Evenimentul din 11 septembrie, de la Casa Vernescu, Calea Victoriei nr. 133, a fost patronat de Uniunea Scriitorilor din România, președinte academicianul Nicolae Manolescu, totodată și președintele juriului Premiile Asociației Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare (A.R.I.E.L.) în care se înscrie și galonarea Mișcării Literare.
Se știe, din motive în primul rând financiare, redacția publicației este restrânsă la minimum - redactor șef Ioan Pintea, redactor șef-adjunct Virgil Rațiu -, și în totalitate, grijile își dau întâlnire în mintea directorului, scriitorul Olimpiu Nușfelean, care de paisprezece ani gândește fiecare apariție și poartă emoțiile adunării materialelor, a structurării ediției, a mesajului, apoi a ,,toaletării”textelor, corecturilor revistei, mai multe la număr, pentru a ieși totul impecabil.
Despre profesionalismul directorului de revistă, domnul Olimpiu Nușfelean, ar fi superflu să mai glosăm, domnia sa fiind vechi echinoxist; dorim să subliniem alte câteva date personale, bunăoară atașamentul pentru revista ctitorită de Liviu Rebreanu pe care încearcă să o ducă mai departe în serie nouă, cu dragostea pentru publicistica literară și dorința ca Bistrița să reprezinte ceva în concertul presei literare românești. Se subînțelege că, pentru aducerea revistei la standardul prezent a renunțat la mai multe cărți pe care le-ar fi putut scrie, acum când este la maturitatea, apogeul puterii creatoare. Cărțile prozatorului Olimpiu Nușfelean, colaborator la toate marile publicații literare ale țării, au fost recenzate în termeni excelenți de criticul Alex. Ștefănescu, despre poet, la același nivel, a scris Gheorghe Grigurcu, iar eseurile sale, publicate în România literară și în alte publicații de primă mărime îl consacră împreună cu textele critice, ca autor de prim raft al literaturii noastre de azi. De asemenea, faptul că este un om educat, calm, cu umor, cu rară finețe intelectuală, cultivând latura pozitivă a situațiilor, binele din caracterul confraților îi dau consistența civilității recunoscute.
Nu putem să nu amintim Minerva (seria nouă) inițiată de Lucian Valea, Cadranul de Oliv Mircea, Litera Nordului de Dumitru Munteanu, Grai de Ioan Cioba și Radu Feldioreanu, Mesagerul literar și artistic de Emil Dreptate sau Răsunetul cultural de Menuț Maximinian și Cuibul visurilor de Sever Ursa pentru a arăta că Mișcarea literară nu a răsărit în deșert, ci în contextul arătat și sub benefică influență franceză. Dar la anvergura sa, revista a dinamizat viața literară bistrițeană și i-a dat statură la nivelul țării, având șanse, după gena paternă a directorului Nușfelean, să meargă încă douăzeci de ani în tunelul viitorului, ceea ce ar fi, evident, benefic.
Până una-alta, Mișcarea Literară este primadona presei literare românești, iar directorul Nușfelean părintele care a crescut-o și dus la altarul premierii.
Admirație!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5