Scrisoare deschisă domnului Radu Moldovan, preşedintele C.J. Bistriţa-Năsăud

Stimate domnule Moldovan

Este remarcabilă această iniţiativă de a acorda anual cinci Diplome de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, unor personalităţi care şi-au adus contribuţia în diferite domenii de activitate. În calitatea mea de cetăţean liber al acestei ţări şi al acestui judeţ, am onoarea să vă propun o candidatură, o personalitate care m-a impresionat deosebit, în primul rând prin farmecul generozităţii sale, eminentul profesor, domnul Sever Ursa de la Maieru. Nu-mi permit să intru în detaliile activităţii sale profesionale, însă sunt necesare câteva aspecte.
Din 1 august 1956, timp de doi ani, domnul profesor Sever Ursa, licenţiat al Filologiei Universităţii Clujene, s-a ocupat de casa din Prislop a familiei Rebreanu şi a lucrat la reconstituirea şi întemeierea casei memoriale de aici, ca întâiul muzeograf. Muzeul „Cuibul Visurilor”din Maieru este ctitoria domniei sale, din 1957, în condiţii destul de grele, şi acest focar de istorie şi cultură al Văii Superioare a Someşului are şapte secţiuni distincte, la loc de cinste fiind Liviu Rebreanu care şi-a dus copilăria prin această localitate. Sunt aici peste 3600 de obiecte şi documente, unele de mare valoare, o bibliotecă proprie cu peste 6000 de volume.
A înfiinţat încă din 1967 revista şcolară „Cuibul visurilor”, iar în iunie 1974 a reânfiinţat Societatea Culturală „Liviu Rebreanu” pe baza documentelor vechii societăţi. În 1964 a înfiinţat Ansamblul folcloric „Cununa Maierului”, cu ieşiri peste hotare şi întoarcerea cu numeroase premii, printre care „Toporaşul de Aur.” A fost selecţionat de 11 ori în Comisia Centrală a Concursului tradiţional „Mihai Eminescu”, ca examinator, drept urmare a prestaţiei de excepţie. A scris şi publicat cărţi, articole, critică literară, eseuri. Este triplu Cetăţean de Onoare al Maierului, Năsăudului şi Ilvei Mari. În mai 1996 a reânfiinţat revista „Cuibul Visurilor”, cu deosebit impact pentru întreaga zonă.
În decursul ultimilor ani am avut onoarea să-l numesc Patriarhul Cultural al Maierului şi-l consider acum şi oricând, o stare de spirit şi asemenea neamului său de cătuneni, a răzbit prin viscolele vremurilor drept şi fără compromisuri, în simbioză cu plaiul natal. Domnul profesor Sever Ursa are rădăcinile sale viguroase în sătucul cu 50 de fumuri, atemporal, Poiana Cătunenilor, o poiană a soarelui, norilor şi pădurilor în plete de vânt şi şoapte de poveste.
De aceea, stimate domnule preşedinte al CJ BN, Radu Moldovan, mi-am permis să-l recomand pe domnul profesor Sever Ursa, candidat special la marea distincţie de Cetăţean de Onoare al judeţului nostru. Ar fi şi o recompensă morală absolut meritată privind îndelungata sa carieră profesională. Şi nu trebuie uitat, domnul profesor Sever Ursa, dincolo de toate acestea, a promovat şi într-un fel a creat,aici la Maieru, corecta limbă românească. Şi a format caractere.
Copacul bogat, drept şi viguros stă la taifas cu veşnicia.
Cu stimă, Dan Popescu
...................
Nota redacţiei
Domnule Popescu,
Propunerile s-au facut pana pe 5 decembrie, au fost o groaza de anunturi si in ziarul nostru pe aceasta tema.
Nimeni nu l-a propus pe dl Ursa, trebuia propus la timp. Preşedintele Consiliului Judeţean a lansat invitaţia, către locuitorii judeţului, ONG-uri, instituţii publice sau private de aface propuneri pentru acordarea distincţiei de „Cetăţean de Onorea al Judeţului Bistriţa-Năsăud”, şi anume nominalizarea unor personalităţi care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional şi internaţional.Propunerile de acordare a titlului, însoţite de o notă de prezentare a persoanei pentru care se propune conferirea Titlului de “Cetăţean de Onoare al judeţului Bistrița-Năsăud”, cu relevarea calităţilor şi meritelor care îl recomandă, au trebuit depuse până la data de 5 decembrie, la Registratura Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
De trimiteati o scrisoare la Consiliul Judetean era poate, pe lista. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a primit nu mai puţin de 14 propuneri pentru acordarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, însă doar 5 distincţii vor fi oferite în şedinţa festivă din 19 decembrie. Comisia de cultură a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a stabilit propunerile pe care le va înainta preşedintelui CJ în vederea iniţierii proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Sunt cinci propuneri cu notorietate, care au obţinut performanţe deosebite în activitatea lor, care au “adus plus valoare acestui judeţ” şi care au promovat Bistriţa-Năsăud la nivel naţional şi internaţional.

1. Cultură – Marcel Lupşe - Doctorat în Arte Plastice la Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca, membru în Uniunea Artiştilor Plastici

2. Educaţie - Liviu Maior (n. 2 octombrie 1940, Beclean ), istoric, ministru al învățământului între 1992-1996, senator în legislatura 1996-2000, ambasador al României în Canada, tatăl lui George Maior (şeful SRI).

3. Sport – Lucian Iulian Sânmărtean (n. 13 martie 1980, Bistrița), fotbalist. În prezent joacă la Steaua Bucureşti. A debutat în fotbalul profesionist la echipa Gloria Bistrița, în sezonul de Divizia A 1998-1999. A mai jucat pentru Panathinaikos şi FC Utrecht. În ţară, a ami jucat patru ani pentru FC Vaslui. Este considerat de specialişti cel talentat jucător român de la Hagi încoace.

4. Social – prof. univ. dr.h.c Heinrich Schnatmann din cadrul Asociaţiei „Internationales Bildungs und Sozialwerk E.V." – Germania, promoter al mai multor acţiuni sociale, dar şi al parteneriatelor pe care judeţul nostrum le are cu judeţe din Germania. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

5. General de brigadă (rt.) Ioan Birişiu – veteran de război, preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război Bistriţa-Năsăud, un erou în viaţă.
Proiectul de hotărâre va fi aprobat în şedinţa ordinară din 17 decembrie, iar distincţiile vor fi înmânate într-o şedinţă festivă, programată pentru data de 19 decembrie.
Poate il propuneti la anul pe domnul Ursa. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0263-213515, persoana de contact Ana Jurje – Şef serviciu, Serviciul administraţie şi relaţii publice.

Comentarii

11/12/14 09:46
Lucian Rares

Judeţul nostru se mândreşte cu doi corifei ai culturii româneşti, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu. Muzeele marca Rebreanu sunt ctitorite de domnul profesor Sever Ursa. Este regretabil că un om de talia domniei sale nu a fost nici măcar nominalizat. Unde sunt scriitorii acestui judeţ, unde sunt instituţiile noastre de cultură, unde sunt măierenii? L-a propus Dan Popescu, mai bine mai târziu decât niciodată! Absolut regretabil!

11/12/14 11:08
Vizitator

In loc de comentariu, o strofa din poezia intitulata ANALFABETILOR, a lui Adrian Paunescu, scrisa in anul 1979:

V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Şi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5