SEVER URSA LA 80 DE ANI, LA MULŢI ANI!

La 8 martie, profesorul de limba şi literatura română, domnul Sever Ursa, împlineşte 80 de ani de viaţă, aşa cum a fost ea, vorba lui Iorga. „Iată un om”, spunea Napoleon referindu-se la Goethe, iar eu, cu permisiunea dumneavoastră, deşi am mai spus-o, vă spun iarăşi, iată un om, aici, la Maieru, lângă noi, un om care, printre toate celelalte, a pus istoria strămoşilor pe masa fiecărui măierean.
Privindu-l pe domnul Sever Ursa, văd acea tendinţă spre bine, care dă existenţei noastre un sens, iar binele este legat prin fire de existenţă, este nesfârşit, pentru că el constă în comuniunea iubitoare dintre persoane.
Dintre valurile vremurilor, mă voi opri la câteva, pentru a încerca o palidă imagine a acestui luminător de oameni, formator de caractere şi limbă românească. Între 1940-1945 a fost refugiat, împreună cu părinţii, în Bucovina, mai pe urmă în părţile Aradului, tatăl a fost rănit pe frontul răsăritean, iar mama a fost bolnavă. În 1952 a absolvit, ca premiant, Liceul Pedagogic din Năsăud, iar în 1956 a devenit licenţiat al Facultăţii de Filologie din Cluj, cu diplomă de profesor de limba şi literatura română, printre primii. Din 1 august 1956, timp de doi ani, s-a ocupat de casa din Prislop a familiei Rebreanu şi a lucrat la reconstituirea şi întemeierea casei memoriale de aici, ca întâiul muzeograf. În 1958, la Maieru, s-a căsătorit cu devotata învăţătoare Doina Sângeorzan şi are doi băieţi, Liviu, profesor de sport la Maieru, mare specialist în volei, cu rezultate la nivel naţional, şi Ovidiu, lector universitar doctor, la Cluj. Muzeul „Cuibul Visurilor” de la Maieru este ctitoria domniei sale, din 1957 şi acest mare focar de istorie şi cultură al Văii Superioare a Soeşului, are şapte secţiuni distincte, cu peste 3.600 de obiecte şi documente, unele de mare valoare, o bibliotecă proprie cu peste 6.000 de volume, din donaţii. A înfiinţat încă din 1967, revista şcolară „Cuibul visurilor”, iar în iunie 1974 a reânfiinţat Societatea Culturală „Liviu Rebreanu” pe baza documentelor vechii Societăţi. În 1964 a înfiinţat Ansamblul folcloric „Cununa Maierului”, cu ieşiri peste hotare şi întoarceri cu numeroase premii, printre care „Toporaşul de Aur”. A fost selecţionat de 11 ori consecutiv în Comisia Centrală a Concursului tradiţional „Mihai Eminescu”, ca examinator, drept urmare a prestaţiei profesionale de excepţie. Este triplu Cetăţean de Onoare al Maierului, Năsăudului şi Ilvei Mari. În mai 1996 a reânfiinţat revista „Cuibul Visurilor”, cu deosebit impact pentru întreaga zonă. A publicat peste 500 de articole, reportaje, eseuri, studii, recenzii, comunicări ştiinţifice. A debutat publicistic în septembrie 1956 cu reportajul „În satul lui Ion”, publicat în octombrie în Gazeta literară. A fost directorul Şcolii Generale din Maieru din 1984 până în 1990 când s-a pensionat. A fost distins cu premiul ASTREI în 2003 şi este preşedinte de onoare al Societăţii Scriitorilor Bistriţeni din 2007, a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a treia în 1981 şi Meritul Cultural în 2006. A publicat cinci cărţi şi are în pregătire alte patru. Acum conduce muzeul Cuibul Visurilor şi revista cu acelaşi nume.
Domnul Sever Ursa îşi trage rădăcinile viguroase din orga brazilor de sus, acolo în sătucul uitat printre păşuni şi nori, unde vremea curge liniştit, în sătucul ancestral, cu 50 de fumuri, Poiana Cătunenilor, cu mamă Ilva Mare. Domnul Ursa este o stare de spirit şi rămâne, aşa cum am stabilit altă dată, Patriarhul Cultural al Maierului. În încheiere, alături de urările noastre de viaţă frumoasă alături de distinsa sa soţie, doamna Doina, şi de cei doi băieţi, Liviu şi Ovidiu, familie în care a investit sufletul său generos, adaug, ca o pecete simbolică, cuvintele lui Icu Crăciun care spunea că domnul profesor Sever Ursa i-a transmis dragostea şi consecvenţa de-a mângâia cărţile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5