Seceta prelungită, în defavoarea agricultorilor

Ultima ploaie mai consistentă a avut loc în 1 aprilie 2009. Timp de 30 de zile ploaia a ocolit judeţul nostru provocând şi stopând creşterea şi dezvoltarea normală pentru această perioadă a culturilor de toamnă, cât şi a pajiştilor. Nu va ploua nici în următoarele zile, deci seceta va persista.

În zona de câmpie mai ales, păşunile, comunale sunt lipsite de vegetaţia verde a ierburilor, culturile de toamnă îngălbenesc, iar culturile de primăvară semănate în timp optim nu răsar.

Îngrăşămintele chimice administrate, prin nedizolvare, din lipsa apei, zac la suprafaţa pământului.

Gazdele şi fermierii cu profil zootehnic, azi, mâine şi-au consumat rezervele de furaje, iar păşunile nu oferă iarbă proaspătă.

În acest context, agricultorii îşi văd sfârşitul: cheltuielile destul de mari pentru înfiinţarea culturilor, cheltuieli de 2000 lei/ha vor rămâne neacoperite din lipsă de producţie.

Agricultorii vor falimenta.

Totuşi, ar mai fi o mică speranţă, speranţa care ar putea veni din partea Guvernului, prin promovarea şi revitalizarea Legii 381.

Legea 381 a fost elaborată tocmai pentru contracararea unor fenomene naturale pe teritorii extinse (respectiv un judeţ) adică secetă şi inundaţii.

Direcţia Agriculturii şi Prefectura ar putea evalua pagubele agricole datorate secetei în limita Legii 381 şi în baza acestor evaluări să înştiinţeze forurile centrale, respectiv Ministerul Agriculturii şi să procedeze la numirea comisiilor de evaluare a pagubelor la nivele comunale, şi astfel în mod concret, să faciliteze plata despăgubirilor prin APIA către agricultori.

În această acţiune, un ajutor pot da şi deputaţii şi senatorii judeţeni prin a avea un cuvânt de spus în comisiile agricole din Parlament.

Agricultorii care deţin poliţa de asigurare pentru culturi în baza Legii 381, trebuie să înştiinţeze cât mai urgent consiliile comunale care, la rândul lor, înaintează aceste sesizări Direcţiei Agricole, invocând seceta prelungită în calamitarea culturilor asigurate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5