Secretar de stat Ilie Dincă (CNCD): Mă bucur că în judeţul Bistriţa-Năsăud nu avem fapte de discriminare vizibile. La Petru Rareş, situaţia rezolvată prin implicarea autorităţilor
Secretarul de stat Ilie Dincă din cadrul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării consideră că în judeţul Bistriţa-Năsăud nu există fapte de discriminare „vizibile” aşa cum se întâmplă în alte comunităţi din ţară. Acesta a participat, la Instituţia Prefectului,la şedinţa Grupului de lucru mixt pentru romi, şedinţă condusă de subprefectul Ciprian Ceclan.
„Fac un tur de forţă vizavi, pe de o parte, cunoaşterea problemelor de discriminare, de segregare, în diferite domenii şi pe diferite criterii, nu numai pe celetnic, pe de altă parte, pentru a pune la dispoziţie atât persoanelor care lucrează în cadrul autorităţilor locale, cât şi persoanelor de etnie romă, puncte principale privind legislaţia antidiscriminare.
Mă bucur că în acest judeţ nu avem fapte de discriminare vizibile, din câte am înţeles eu. Sunt convins că au fost probleme de discriminare, chiar aici mi s-a adus la cunoştinţă de un gen de discriminare, de segregare şcolară într-o anumită comună, dar care s-a rezolvat prin intermediul implicării autorităţilorlocale şi a inspectorului pentru problematica romă”, a declarat secretarul de stat Ilie Dincă.
Potrivit acestuia, nu poate fi negat faptul că există discriminare, iar prin monitorizarea situaţiilor, prin informarea cuprivire la legislaţia în domeniu, se încearcă diminuarea fenomenului. „De eliminat, sunt convins că nu vom putea foarte curând, dar este de datoria noastră să facem şi această monitorizare şi bineînţeles, acolo unde este cazul, în anumite situaţii de segregare rezidenţială, evacuări, cum am făcut în multe judeţe, facem mediere”, a mai adăugat Ilie Dincă.
***
Despre situaţia de la Petru Rareş a dat explicaţii subprefectul Ciprian Ceclan. „Acolo era vorba de două clase I-IV, din două localităţi diferite. Era vorba despre o clasă de la Petru Rareş şi o clasă de la Poienile Reteagului, care nu mai continua acolo şi a trebuit să vină din clasa a V-a la Petru Rareş. În primă fază, s-a hotărât să fie o clasă de la Petru Rareş şi o clasă care venea de la Poienile Reteagului. Acolo a fost nemulţumirea şi până la urmă s-au comasat”, a menţionat subprefectul Ceclan.
Subprefectul judeţului a adăugat că Instituţia Prefectului este deschisă la problemele romilor, fapt care poate fi confirmat de comunităţile rome. În ceea ce priveşte expertul pentru romi de la nivelul Prefecturii, a fost organizat un concurs, însă candidaţii nu au promovat.
***
Preşedintele filialei judeţene a Partidei Romilor Pro Europa, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, a subliniat faptul că în Bistriţa-Năsăud există o relaţie foarte bună cu instituţiile deconcentrate şi cu autorităţile locale, şi că se convieţuieşte plăcut. „Nu am avut cazuri de discriminare sau cazuri aparte, cum aud în alte judeţe de la colegii mei că au afiş cu „Nu primim ţigani pe scara de bloc” sau la discoteci. În Bistriţa, nu au fost cazuri de genul acesta”, a precizat Neia Lăcătuş.
Acesta a menţionat că nu există „discriminare pe faţă”, dar era cumva subînţeleasă, în special la bursele locurilor de muncă pentru persoane defavorizate, organizate de AJOFM, când angajatorii spuneau că au nevoie de munitori necalificaţi, dar când vedeau romii spuneau că „s-au ocupat” posturile. „Nu ţi-o spune niciodată pe faţă că nu te primesc că eşti ţigan”, a mai menţionat Neia Lăcătuş.
Citiţi şi:
- Poienile Reteagului – "zonă roşie" în judeţ cu 13 cazuri confirmate. Pintic, Şintereag, zone vulnerabile!
- Un număr de 20 recenzori de etnie romă, cooptaţi la recensământ
- Silivaşu de Câmpie, în sărbătoare. Cântecul, jocul şi portul de pe Câmpie, în festival de aproape jumătate de secol. Oficialităţile judeţene, alături de primarul Ioan Cămărăşan şi comunitate
- Aproximativ 500 de elevi romi din judeţ, implicaţi în proiectul Partidei Romilor. 33 au fost premiaţi la Biblioteca Judeţeană
- Obiectiv îndeplinit pentru primarul comunei Petru Rareş
Adaugă comentariu nou