Secretarul de stat Monica Săsărman: Am pus pe masa specialiștilor problemele administrațiilor publice locale în derularea achizițiilor publice! Este necesară reevaluarea cadrului legislativ!
Reuniunea Comitetului Interministerial pentru Achiziții Publice 2023- 2027 s-a desfășurat astăzi la Palatul Victoria, în coordonarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Ordinea de zi a cuprins o tematică complexă: Stadiul implementării Strategiei Naționale în domeniul achiziției publice 2023- 2027, Raportul de progres privind implementarea SNAP, recomandările privind achizițiile publice propuse de Secretariatul OCDE care urmează a fi incluse în Raportul de evaluare a României din perspectiva Comitetului de guvernanță publică, precum și necesitatea transpunerii mai multor directive în legislația națională.
”Am profitat de întâlnirea de azi pentru a aduce în atenția specialiștilor necesitatea reevaluării legislației aferente achizițiilor publice în corelare cu aspectele sesizate pe parcursul procedurilor judiciare, începând cu divergențele de opinie între instituțiile Statului abilitate în monitorizarea/verificarea procedurilor de achiziție publică și continuând cu dificultățile pe care le întâmpină unitățile administrativ- teritoriale în formularea cerințelor de atribuire a contractului de achiziție publică: constrângerile autorității contractante în detalierea specificațiilor tehnice ale produsului, limitele de apreciere asupra cerințelor pe care ofertanții trebuie să le îndeplinească și, nu în ultimul rând, lipsa unei jurisprudențe unitare în aprecierea situațiilor și aplicarea dispozițiilor legale.
Nu puține au fost situațiile în care autorităților publice locale, chiar și instituțiilor centrale, care au instrumentat contracte de finanțare cu fonduri nerambursabile le-au fost aplicate corecții financiare. Este știut faptul că aplicarea unor corecții financiare afectează atât bugetele locale, cât și bugetul de stat, precum și finalizarea obiectivelor de investiții. Funcționarii publici abilitați în verificarea/ monitorizarea/controlul procedurilor de achiziție publică trebuie să conștientizeze existența acestor dificultăți, să identifice și propună soluții de remediere și clarificare și, ulterior, să le și aplice”, ne-a mărturisit secretarul de stat Monica Săsărman.
”Sunt extrem de mulțumită de acest demers, întrucât reprezintă și una dintre promisiunile pe care am făcut-o la Școala politică a femeilor social- democrate care s-a desfășurat anul trecut la Palatul Parlamentului”, a mai adăugat secretarul de stat Monica Săsărman.
Citiţi şi:
- Secretarul de stat Monica Săsărman (Ministerul Dezvoltării): Finanțarea Programului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară ar putea fi asigurată, în continuare, din fonduri europene!
- De ce Monica Săsărman poate fi un parlamentar bun pentru județul Bistrița-Năsăud?
- Secretarul de stat Monica Săsărman și o delegație OFSD Bistrița-Năsăud, la Școala Politică a Femeilor Social Democrate
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Veşti bune pentru comunităţile din Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului şi Livezile!
- Peste 100 milioane euro atrase de primăriile din județ prin PNI "Anghel Saligny"
Adaugă comentariu nou