Senatorul Ioan Deneş, printre semnatarii propunerii de completare a Legii 232/2016 privind industria naţională de apărare

         Senatorul Ioan Deneş (PSD B-N) se numără printre iniţiatorii propunerii legislative pentru completarea art. 15 din Legea 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul a fost adoptat în şedinţa din 20 iunie 2023 de Camera Deputaţilor.

         În fapt, la articolul 15 la Legea 232/2016 s-a introdus un nou alineat cu următorul cuprins: „Prevederile art. 5 din OUG 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică centrelor de mentenanţă desemnate de Guvernul României potrivit prevederilor alin. (3) pentru realizarea oricăror activităţi din cele prevăzute în respectivul alineat şi nici operatorilor economici din industria naţională de apărare, pentru activităţile de fabricaţie şi modernizare a tehnicii militare pentru care au fost desemnate centrele de mentenanţă”.

         Prevederile art. 15 alin. (4) din Legea 232/2016 nu se aplică acordurilor-cadru şi/sau contractelor subsecvente de achiziţie publică, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi.

         Prin Legea 232/2016 sunt definite capacităţile şi domeniile de activitate ale industriei de apărare care reprezintă interese fundamentale de securitate, şi anume fabricaţia pulberilor şi explozibililor, muniţiilor şi armamentului de infanterie, realizarea şi integrarea sistemelor de comandă control şi realizarea mentenanţei de tehnică militară. „Urmare a celor de mai sus rezultă că este de competenţa Statului Român de a stabili modalităţile şi condiţiile de contractare a serviciilor de mentenanţă a tehnicii militare. Toate aceste prevederi conduc la desemnarea controlată de către Guvernul României a entităţilor care vor realiza activităţi care prezintă interese esenţiale de securitate şi de la care, conform prevederilor din legislaţia europeană, se vor putea face achiziţii directe în condiţiile definite de legislaţia românească”, se arată în expunerea de motive semnată de senatorul Ioan Deneş alături de alţi senatori şi deputaţi PSD, PNL, UDMR şi Minorităţi.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5