Senatorul Ioan Deneș susține reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă

Senatorul Ioan Deneș este coinițiator, alături de alți parlamentari social-democrați, al propunerii legislative pentru modificarea art.168, alin (1), lit.a) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Procedura de urgență solicitată de inițiator a fost aprobată, iar termenul de depunere a amendamentelor este 4 septembrie 2024.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea Legii 360/2023, în sensul aplicării în continuare, a prevederilor cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă.

         “Statul român are datoria de a asigura condiţii egale de trai pentru toţi cetăţenii săi. însă, exista anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare si risc fata de media naţionala. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează la art. 65, alin (5) zonele afectate de poluarea remanenta, in care persoanele beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Această prevedere ar fi trebuit să aibă aplicabilitate, conform art 65, alin (6), din Legea 263/2010, până la data de 31 decembrie 2030.

Din păcate, noua lege a pensiilor. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prevede la art. 168, alin. (1) că Legea 263/2010, se va abroga în totalitate la data de 1 septembrie 2024, inclusiv art. 65, alin (5). în acest context, mai trebuie menţionat că în anii precedenţi. Parlamentul României a adoptat mai multe legi in sprijinul cetăţenilor care au locuit in aceste zone de risc major. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare in localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare si speranţa de viaţă sa fie similar cu cel întâlnit in regiuni cu activităţi mai puţin nocive. Mai mult decât atât, mulţi dintre locuitorii acestor zone suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului ca au trăit si au lucrat intr-un mediu foarte toxic.

Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sanatatii, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai indelungata la un aer poluat. Printre acestea putem numără; boli respiratorii si pulmonare; crize de astm; emfizem pulmonar; boala pulmonara obstructiva cronica; cancerul pulmonar; diferite forme de pneumonie; leucemie; etc.

Ca urmare, propunerea legislativa are in vedere modificarea Legii 360/2023, in sensul aplicării în continuare, a prevederilor cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani in zone cu poluare remanentă. Fata de cele prezentate, am elaborat prezenta propunere legislativa pe care o supunem spre dezbatere şi aprobare Parlamentului României”, se arată în expunerea de motive.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5