Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei oraş Năsăud

Romi puşi în legalitate

50.000 de euro este suma accesată printr-un proiect PHARE, prin care Primăria Năsăud – coordonatorul principal – derulează acţiunea de punere în legalitate a cetăţenilor de etnie romă ce constituie cazuri sociale – acţiune desfăşurată în parteneriat cu alte administraţii de pe Valea Someşului. Astfel, peste 200 de persoane din Năsăud, Sângeorz-Băi, Ilva Mică, Nimigea, Dumitra, Nuşeni şi Chiuza, de etnie romă – vor intra în legalitate. Aşa cum ne informează Elvira Bârlădeanu – şefa SPAS Năsăud – 115 persoane au fost puse, până acum, în legalitate, întocmindu-li-se acte de stare civilă, cărţi de identitate, certificate de naştere şi căsătorie. Au fost, de asemenea, executate măsurătorile topo pentru 52 de beneficiari, proiectul în integralitatea lui urmând a fi finalizat anul viitor.

Şi-a început activitatea grupul mixt pentru romi

Grupul mixt de lucru pentru implementarea strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor din oraşul Năsăud, a avut prima reuniune, în cadrul şedinţei trimestriale, după ce, în vară, Consiliul Local Năsăud a adoptat hotărârea de înfiinţare a respectivului grup.

Anunţată din timp, la şedinţa trimestrială a grupului mixt de lucru, nu a participat niciun reprezentant din cadrul filialei Partidei Romilor, discuţiile purtându-se – paradoxal – în lipsa acelora care sunt vizaţi direct în problematica strategiei de îmbunătăţire a situaţiei lor.

Aşadar, prezenţi au fost viceprimarul Ovidiu Maghiar, alţi reprezentanţi ai primăriei din cadrul serviciilor şi compartimentelor implicaţi în problematica strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor, reprezentanţii Poliţiei oraş, ai Jandarmeriei, Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Consiliului Local, fiind prezentat regulamentul de organizare şi funcţionare a grupului mixt pentru romi, ca şi obiectivele pe termen scurt al organismului precum: parteneriatele cu alte organizaţii, întocmirea unor proiecte de finanţare din fondurile structurale alocate de către Uniunea Europeană, ţării noastre.

De asemenea, au fost exemplificate incidentele petrecute pe raza oraşului Năsăud, protagonişti fiind unii membri de etnie romă. Primul incident a fost provocat de un grup de etnie romă din cartierul Valea Spinului, care l-au bătut pe un tânăr domiciliat pe strada Poderei, care a fost salvat de personalul farmaciei de pe strada Gării unde a căzut tânărul rănit. Al doilea, exact în faţa Jandarmeriei oraşului în care au fost implicaţi două familii de romi, tot de la Valea Spinului. Exemplele ar putea continua. Acei romi au fost sancţionaţi contravenţional, poliţiştii şi jandarmii acţionând cu promptitudine şi profesionalism, ei dovedindu-şi disponibilitatea pentru menţinerea liniştii şi siguranţei cetăţenilor. S-a stabilit ca următoarea întâlnire a grupului mixt pentru romii năsăudeni să fie în luna februarie 2009.

Modificate: alocaţia familială complementară şi cea de susţinere pentru familia monoparentală

Aşa cum ne informează Elvira Bârlădeanu – şefa SPAS din cadrul Primăriei oraş Năsăud, în data de 31 octombrie a.c. Parlamentul a adoptat Legea nr. 236 care modifică şi completează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 105/2003 privind alocaţia familailă complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, urmând să-şi producă efectele cu luna noiembrie 2008.

Principalele modificări se referă la majorarea cuantumului celor două alocaţii, precum şi a limitelor de venituri până la care se acordă aceste alocaţii, drept pentru care facem următoarele precizări:

1.Referitor la salariul minim net pe economie ce urmează a fi luat în calcul la stabilirea limitei de venituri până la care se acordă alocaţia familială complementară sau, după caz, alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, acesta este de 423 lei şi a fost calculat astfel:

Salariul minim brut pe ţară garantat în plată – 540 lei (de la data de 1 octombrie 2008), la care se aplică:

a)contribuţia de asigurări sociale de 9,5%;

b)şomajul de 0,5%;

c)contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5%;

d)impozitul pe venit de 16%.

2.Referitor la Programul informatic privind acordarea celor două alocaţii familiale, acesta se va modifica în mod corespunzător şi va fi pus la dispoziţia dumneavoastră până cel târziu pe data de 14 noiembrie 2008, de către grupul de specialişti IT.

3.În ceea ce priveşte aplicarea efectivă a Programului de acordare a alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, vă comunicăm:

a)pentru actualii beneficiari, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează până la 184 lei şi ale căror drepturi au fost stabilite până în prezent, cuantumurile celor 2 alocaţii se vor majora din oficiu.

b)noii beneficiari, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează între 184 lei şi 423 lei, au obligaţia de a completa cererea de acordare a alocaţiei familiale complementare sau, după caz, a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală conform modelului prevăzut de Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 105/2003 aprobate prin HG nr. 1539/2003 şi de a o înregistra la primăria de domiciliu.

4.Potrivit prevederilor art. 21 din OUG nr. 105/2003, dreptul la alocaţia familială complementară sau, după caz, la alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, se stabileşte prin dispoziţie a primarului, cu luna următoare celei în care s-a depus cererea. Prin urmare, pentru noii beneficiari care vor depune cererile în luna noiembrie 2008, dreptul se stabileşte cu luna decembrie 2008, iar la prima plată se vor acorda atât drepturile curente, cât şi cele restante.

Modificarea OUG 105/2003

Privind acordarea alocaţiilor pentru nevoiaşi

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 105 din 24 octombrie 2003 privind alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 747 din 26 octombrie 2003, aprobată cu completări prin Legea nr. 41/2004, se modifică după cum urmează:

Alocaţia familială complementară se acordă lunar familiei prevăzute la art. 1, dacă aceasta realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la salariul minim net pe economie.

Cuantumul alocaţiei familiale complementare este de:

a)50 lei pentru familia cu un copil;

b)60 lei pentru familia cu 2 copii;

c)65 lei pentru familia cu 3 copii;

d)70 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.

Alocaţia de susţinere se acordă lunar familiilor monoparentale, dacă realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la salariul minim net pe economie.

Cuantumul alocaţiei de susţinere este de:

a)70 lei pentru familia cu un copil;

b)80 lei pentru familia cu 2 copii;

c)85 lei pentru familia cu 3 copii;

d)90 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5