SEVER URSA DESPRE VASILE REBREANU

A aparut aceasta interesanta si necesara carte,”Vasile Rebreanu (1862-1914) invatator, folclorist si animator cultural” semnata de reputatul profesor si cercetator Sever Ursa. Descinderea in lumea arhaica a satului ardelenesc se face sentimental, cu acea nostalgie a radacinilor aducatoare de traire deschisa, in comuniune. Sunt lacrimi pe coarda viorii si bucurii neantelese. Taranul roman a stiut instinctiv sa se adapteze la saracie, dobandind o fizionomie nationala aparte si doar ca neam pasnic ne-am pastrat fiinta si pamantul. El n-are unde sa se mute cu saracia lui, in valurile urgiilor, doar cei bogati pleaca, pentru ca n-au legatura organica cu pamantul romanesc.

Exista o simbioza intre copilarie si sat si anumite aspecte tainice care pot fi sesizate doar in copilarie unde este varsta sensibilitatii prin excelenta. Satul se aseaza in jurul Bisericii, langa Dumnezeu, iar in ochii copilului este o lume unica care se prelungeste in mit. Copilaria are acea afinitate cu modul de existenta al satului, iar satul are un simt numai al sau, prin care se vede un mic centru al lumii. Acest sat si-a avut autonomia si mitologia lui.

Ca si invatatorul Vasile Rebreanu, viitorul profesor Sever Ursa a cunoscut pribegia, una dintre cele mai grele momente din viata sa. Tatal sau a fost ranit pe frontul din rasarit, iar mama bolnava. La Maieru, profesorul Sever Ursa infiinteaza renumitul muzeu « Cuibul visurilor » in care figura centrala este marele Liviu Rebreanu, care a trait aici cele mai frumoase zile ale vietii, sale, copilaria. Muzeul s-a dezvoltat devenind o veritabila institutie de cultura rurala, fiind sprijinit de familia proprie, sateni, elevi si familia Rebreanu.

Invatatorul Vasile Rebreanu, tatal marelui romancier este vazut de autor ca un bun gospodar(pomicultura, stuparit, « avocat », dentist amator) si un veritabil om de cultura, intemeiatorul primului cor mixt bisericesc la Maieru. Insa, in special, il cunoastem pe Vasile Rebreanu ca un autentic culegator de folclor, textele folclorice culese din Maieru acoperind 80% din totalitatea lor. Aici este bine sa amintim « Cununa de grau », in varianta maiereana, o « bijuterie folclorica », cum frumos spune cercetatorul Mircea Prahase. Invatatorul Vasile Rebreanu a publicat, printre altele, « Ungurismele in limba » si « Medicini poporale romanesti ».

In volumul « Vasile Rebreanu, invatator, folclorist si animator cultural », profesorul Ursa ne infatiseaza scrierile cu caracter etnografic, pedagogic si culegerile de folclor ale lui Vasile Rebreanu, tiparite in perioada 1887-1895, avand in vedere « crutarea farmecului lingvistic al textelor, intervenind in foarte putine cazuri de erori ortografice sau de punctuatie ».

Gasim in carte si un glosar specific, regionalisme din zona Vaii Rodnei, Becleanului si Nasaudului. Din respect fata de memoria marelui romancier Liviu Rebreanu, este publicata intreaga cronologie a Rebrenilor si nu strict a lui Vasile Rebreanu.

Volumul « Vasile Rebreanu, invatator, folclorist si animator cultural », prefateaza volumul « Sever Ursa, profesor, scriitor, folclorist si animator cultural », pe care-l voi publica, peste ceva ani, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Profesorului, si pe care domnul Ursa il va rasfoi in serile lungi de toamna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5