ŞI NATURA ARE NEVOIE DE IUBIRE! (7)
Prof. univ. dr. Vasile Cristea, U.B.B. Cluj-Napoca,[i]
Iată de ce suntem de acord cu J-M. Pelt (1999, p. 5) când afirmă că: „Trebuie deci să privim natura şi plantele cu un alt ochi, să nu acţionăm în natură şi asupra naturii decât cu înţelepciune şi precauţie, cu un pic de iubire pentru toate creaturile care o populează”.
La fel, împărtăşim opinia cunoscutului scriitor, Coelho (2009, p. 10), când consideră că: „Iubirea este forţa care transformă şi face ca Sufletul Lumii să fie mai bun” , că ea este „hrana existenţei noastre”, că ea ne face fericiţi, ne apropie de Dumnezeu şi de aproapele nostru. Şi, aproapele nostru poate să fie o persoană, un arbore, un animal (chiar dacă el nu se numeşte … „de companie”!).
Ca să încheiem aceste consideraţii, vom întreba: câţi cetăţeni ai planetei noastre ştiu că există o Cartă Mondială a Naturii, aprobată de Adunarea Generală ONU (la 28 oct. 1982)? O cartă în care, printre altele se subliniază:
– că umanitatea face parte din natură şi că viaţa depinde de funcţionarea neîntreruptă a sistemelor naturale, dar şi că „natura este patrimoniul comun al umanităţii”,
– că „… numai trăind în armonie cu natura, omul are cele mai bune posibilităţi de a dezvolta creativitatea sa, de a se destinde şi a se ocupa de plăcerile sale”,
– că „Orice formă de viaţă este unică şi merită a fi respectată, oricare ar fi utilitatea sa pentru om”,
– că, „.. conservarea naturii şi a resurselor sale merge în sensul justiţiei şi contribuie la menţinerea păcii, care nu va fi asigurată decât dacă umanitatea va fi învăţat să trăiască în pace şi să renunţe la război şi la armament” (ap. Naturopa, 91, 1999).
De aceea, nu ne mai rămâne decât să spunem odată cu cei doi patroni spirituali „Doamne, fă din mine un instrument al Păcii Tale”! (Sf. Francesco d’Assisi), pace în interiorul comunităţilor umane, pace între ţări, pace între umanitate şi Natura înconjurătoare; „óra et labóra” ! (Sf. Bennedetto di Norcia).
În loc de concluzii
După toate aceste consideraţii, după înţelegerea complexităţii şi importanţei problematicii relaţiei Om-Natură, credem că se pot sublinia, încă odată, următoarele aspecte:
a. Este necesară instaurarea unei noi atitudini faţă de Natură, proces ce reprezintă un act de cultură, căci „… în cultură, nu în civilizaţie, e sprijinul cel din urmă al unui neam în lupta sa pentru existenţă” (Mehedinţi 2010, p. 400). Şi tot la cultură ne îndemna şi Sf. Francesco d’Assisi, el chiar visând la o Europă unită prin cultură, cu mult timp înaintea constituirii U.E.! Nu mai putem vorbi acum doar de nişte dorinţe ale naturaliştilor, ci de o obligaţie a tuturor cetăţenilor planetari…
b. Este momentul pregătirii unei „noi generaţii”, în accepţiunea aceluiaşi Mehedinţi (2010): „O generaţie în adevăr nouă nu poate fi decât aceea care împlineşte în viaţa unei naţiuni o operă nouă” (p. 3). O reconciliere cu natura, la scară planetară, ni se pare a fi o operă nouă, iar generaţia care o va realiza poate fi denumită ca o nouă generaţie! Şi atunci, ea ar fi împlinit şi dorinţa atletului mişcării de protecţie a naturii în România, A. Borza (1924, p. 15): „… vom putea sta cu fruntea ridicată în faţa străinătăţii şi a omenirii întregi, care are cel mai deplin drept să se întrebe, cum înţelegem să îndeplinim misiunea de stăpâni ai acestui petic de pământ…”. Dar şi Divinitatea ar putea să ne întrebe acest lucru, însă atunci va fi prea târziu pentru noi şi pentru Natură!
[i] In vol. Ecologie si Religie, Simpozion national (2011; Oradea, coord. Balas Orlando)
https://ecologiesireligie.wordpress.com/
Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 06.2016
Adaugă comentariu nou