Situaţia păşunatului de la Ilva Mică, în atenţia prefectului. Primarul Aurel Horea: Animalele ar încăpea, oamenii nu mai încap!

          Prefectul judeţului, Stelian Dolha, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doi fermieri de la Ilva Mică au reclamat faptul că au apărut probleme vizavi de păşunatul animalelor pe suprafeţele deţinute de unitatea administrativ-teritorială.

          „Când am ajuns acolo, spre corecta informare a domnului primar de la Ilva Mică, erau 39 de fermieri care au 1800 de oi, 80 de vaci şi vreo 10 bivoliţe care nu aveau păşune şi nici subvenţie de la APIA. Nu aveau nimic. Mă întreb dacă trebuia să rămân indiferent, când erau 40 de fermieri care aşteptau ca cineva să le întindă o mână de ajutor. Am cerut domnului primar şi Primăriei din Ilva Mică mai multe acte. În primul rând li s-a făcut acuzaţia că licitaţia, din 2016, nu a fost făcută publică. Am cerut actul prin care licitaţia s-a făcut publică pentru concesionarea păşunilor, Caietele de sarcini, ofertele depuse şi dovada respectării încărcăturii animalelor pe păşune, adică 0,3 UVM/hectar, în cazul vitelor şi 6-7 oi/hectar, în cazul oilor”, a precizat prefectul Dolha.

          Prefectul judeţului a menţionat că este convins că nu este un caz singular, ci mai sunt probleme şi în alte părţi din judeţ. „I-am spus domnului primar că, chiar dacă legal a-i fi acoperit, moral nu eşti pentru că în momentul în care ai cinci copii, dacă numai pe doi îi hrăneşti şi pe trei îi laşi să moară de foame, nu mi se pare în regulă. Sunt vreo şase PFA-uri şi un reprezentant al cooperativei agricole, să-i cheme şi să renunţe la o parte din blocurile pe care le-au concesionat şi să facă o altă întâlnire la care să le împartă la restul, care au rămas fără păşune. În 2021, trebuie să-şi facă amenajamentul pastoral pe care nu-l are, iar fără acesta nu mai poate nimeni să păşuneze în Ilva Mică”, a declarat prefectul.

          De cealaltă parte, primarul Aurel Horea de la Ilva Mică susţine că „e o chestiune politică” această sesizare. „Am avut anunţ public pentru licitaţie publică în 2016, toţi fermierii s-au înţeles atunci. Animalele ar încăpea, ei nu încap. Probabil că se ceartă de la sumele din subvenţiile APIA. A pornit de la 2-3 persoane, apoi au fost mai mulţi la întâlnire, vreo 10 nici nu deţin animale, un fermier are înscrise animalele pe un alt UAT. Vreau să vă spun că pe această speţă am fost verificat de Curtea de Conturi şi nu au găsit nimic ilegal”, ne-a declarat Aurel Horea.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5