SLUJBĂ ARHIEREASCĂ LA DOBRICEL
Duminică, 10 iulie 2011, în cadrul Parohiei Ortodoxe Dobricel, în prezenţa a peste 1ooo de credincioşi veniţi la Dobricel, comuna Spermezeu, a avut loc slujba arhierească de resfinţire a Bisericii Ortodoxe din din sat, în cea de-a 4-a duminică după Rusalii, în urma rectitoririi acestei biserici cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, biserică aparţinând Protopopiatului Ortodox Român de Beclean, doar la o săptămână de la reînfinţare.
Ar trebui menţionat faptul că satul Dobricel este atestat documentar din anul 1593 când a aparţinut de domeniul nobiliar Săsarm, aparţinând cardinalului Andrei Batory,fiind amintiţi ca cnez Mile Paşca dimpreună cu Vanca şi Falus, cu toţii iobagi, prima denumire a satului fiind cea de Dobrik-Poiana, care pe parcurs a căpătat denumirea de Dobricel. Acest lucru este consemnat de istoricul maghiar Ianoş Kadar în Monografia comitatului Szolnok Doboka, apărută la Dej în anul 19oo.
Trebuie să reţinem că satul şi-a păstrat de-a lungul vremii credinţa ortodoxă, dovadă fiind şi faptul că dintre cele 39 de cărţi româneşti editate în secolul al XVII-lea. Astfel, conform lui Lazăr Ureche în catalogul editat în „Cartea românească veche din secolul al XVII-lea în judeţul Bistriţa-Năsăud” are în posesie Evanghelia, editată la Snagov în 1697. Exemplarul de la Dobricel aparţine parohiei Ciceu-Poieni şi care se păstrează în Colecţia de carte veche românească de la Protopopiatul ortodox Bistriţa cu nr. de inventar 172. Această carte a ajuns în Transilvania în anul 17oo când ea a fost cumpărată de Simion Ştefan şi soţia sa Luchiana, cu 4 florini şi 14 creiţari, dăruind-o bisericii Dobricelului unde s-a păstrat până în anul 1980.
Liturghia arhierească a fost susţinută de P.S. Vasile Someşanul, episcop vicar al
Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului în fruntea unui sobor de 31 de preoţi în frunte
cu protopopul Becleanului pr. Vicenţiu Doru Zimveliu, nominalizând cu această ocazie pe
preoţii Bolbos Ioan – Fibiş,Timişoara, Marcel Todincă –Bihor, Horaţiu Hontilă – Oradea,
Bihor, Nechita Lazăr – Rodna, Necita Ioan – Josenii Bârgăului, Cherhaţ Vasile şi Adrian,
Beclean, Det Sabin – Apahida, Cluj, Mureşan Ludor, Ilişiua,Gherghel Alexandru – Căianu
Mic, Leah Iuliu- Ţagu, Vidican Ioan – Arcalia, Sigartău Simion – Târlişua, Hiticaş Maftei, Borleasa ,Buta ioan Simion – Spermezeu, Herinean Claudiu,Dumbrăviţa, PlăianDoru, Sita, Istrate Iov, Cheţiu, Petri Radu, Căianu Mare, Petrican Teodor, Reteag, Ţermure Cristian, Molişet, Florin Daniel, Ciceu-Poieni, amintind aici şi pe vrednicii diaconi Timar Cristian, Someşan Aurel şi pr.Călin Flojar, însoţitorii P.S.Vasile Someşanul, fără a uita şi pe vrednica stareţă a Mănăstirii Dobric, monahia Veronica împreună cu două vieţuitoare de aici.De reţinut şi cuvântul rostit cu ocazia liturghiei de sfinţire de către protopopul Becleanului Vicenţiu Doru Zimveliu, dar şi cuvântul de învăţătură rostit de P.S.Vasile Someşanul, cuvinte de har şi înălţare, de felicitări pentru realizările obţinute n Dobricel cu ajutorul credincioşilor, dar şi a autorităţilor locale, pentru care toţi merită felicitări şi mobilizare pentru desăvârşirea celor propuse.
Trebuie să menţionăm şi faptul că la Dobricel, autorităţile locale au fost reprezentate de primarul Sorin Hognogi şi de viceprimarul Alexandru Deneş, Parlamentul României fiind reprezentat de deputatul Radu Moldovan şi senatorul Nicolae Dănuţ Prunea din suita lor făcând parte şi juristul Grigore Timoce, fost subprefect.
Pe parcursul slujbei religioase, la momentul potrivit, părintele protopop de Beclean, pr.Vicenţu Doru Zimveliu a prezentat gramata I.P.S. Andrei, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului prin care preotul Parohiei Dobricel, pr.dr Dănuţ Vidican este hirotesit ca iconom stavrofor pentru „vrednica sa activitate pusă în slujba Bisericii şi a binelui obştesc, precum şi în semn de deosebită preţuire şi părintească dragoste” ,ocazie cu care au fost oferite din partea mitropolitului Andrei şi două Diplome de recunoştinţă şi preţuire pentru deputatul Emil Radu Moldovan şi inspectorul şcolar general, prof. dr. Vasile Marc,după care cunoscutul interpret de muzică populară Alexandru Pugna a interpretat un mănunchi de 3 pricezne. Festivităţile de la Dobricel s-au încheiat cu o agapă frăţească la care P.S.Vasile şi ceilalţi oaspeţi au fost întâmpinaţi de un grup de tineri îmbrăcaţi în frumoase costume populare cu pâine şi sare
A fost la Dobricel o duminică fierbinte la prpiu şi figurat, dar plină de spiritualitate şi înălţime sufletească pentru care organizatorii merită toată consideraţia.
Adaugă comentariu nou