Slujbă de pomenire la 80 de ani de la trecere în eternitate a scriitorului Liviu Rebreanu

„La marginea satului te întâmpină din stânga o cruce strâmbă pe care e răstignit un Hristos cu fața spălăcită de ploi și cu o cununiță de flori veștede agățată la picioare. Suflă a adiere ușoară și Hristos își tremură jalnic trupul de tinichea ruginită pe lemnul mâncat de carii și înnegrit de vremuri”(Liviu Rebreanu – Ion).

Prin dreptul acestei răstigniri (lăsată intenționat în starea descrisă de autor pentru aducere aminte) după 104 de la publicarea romanului, au trecut astriștii năsăudeni, duminică 1 septembrie 2024, pentru a participa la o slujbă de pomenire la 80 de la trecerea la cele veșnice a Scriitorului și academicianului năsăudean Liviu Rebreanu.

Această inițiativă a aparținut muzeografului Valer Ilovan de la Muzeul memorial Liviu Rebreanu și vechiul Pripas (Prislop – astăzi devenit cartier al orașului Năsăud) și preotului Mihai Mânzat de la biserica ortodoxă din localitate.

Cei doi organizatori ai evenimentului au ținut neapărat ca la această procesiune să participe și astriștii năsăudeni. Ca o coincidență, aproape toți astriștii prezenți sunt și scriitori.

Ne-a întâmpinat un om al locului Pompei Pop, alături de Președintele Despărțământului ASTRA Năsăud – col. (r) Ioan Boțan, cel care în anul 2020 cartea „Biserica Ortodoxă Sf. Dumitru din Liviu Rebreanu”.

Deși majoritatea celor de la Năsăud am sosit ceva mai târziu (unii au participat și la sfânta liturghie de la alte biserici) ne-am putut bucura de predica rostită de părintele Mihai Mânzat cu tema sfintei liturghii din ziua Începutului de an bisericesc : „Vindecarea lunaticului”.

La invitația părintelui paroh, ne-am împrospătat cunoștințele despre viața și opera lui Liviu Rebreanu prin prezentarea făcută de către Claudia Talpoș - Președinta Cerc ASTRA Năsăud, cea care a slujit învățământul românesc mulți ani chiar la școala din localitate.

La slujba de pomenire, la care au rămas toți credincioșii prezenți la sfânta liturghie, au fost rostiți spre veșnică-pomenire toți membri familiei scriitorului trecuți în eternitate.

Cum se putea termina mai frumos această procesiune decât cu un fragment de la sfârșitul romanului „Ion”, citit de către părintele Mihai Mânzat! „Satul a rămas înapoi același, parcă nimic nu s-ar fi schimbat. Câțiva oameni s-au stins, alții le-au luat locul. Peste zvârcolirile vieții, vremea vine nepăsătoare, ștergând toate urmele. Suferințele, patimile, năzuințele, mari sau mici, se pierd într-o taină dureros de necuprinsă, ca niște tremurări plăpânde într-un uragan uriaș.”

Grupul astriștilor năsăudeni au ținut să-și facă o fotografie de grup pe treptele bisericii în care s-a săvârșit această slujbă de pomenire. Peste ani această fotografie va întregi amintirile despre întemeietorul romanului modern  în literatura română. Toți astriștii năsăudeni prezenți ne vom mândri cu această amintire: col. (r) Ioan Boțan – Președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, prof. Ioan Seni (președinte de onoare al ASTREI năsăudene și membru UZPR), Ioan Mititean (președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor și membru UZPR), fost-primat Dumitru Mureșan, astriști și deopotrivă scriitori: Lucreția Mititean, Claudia Talpoș, Ioana Lăpușneanu, Ovidiu Maghiar, Ștefan Ghioc, Macedon Suciu, Macedon Tofeni alături de gazdele noastre Valer Ilovan, Saveta și Pompei Pop.

După datina locului, muzeograful Valer Ilovan - omul care se străduiește de ani buni să țină în viață figura marelui romancier, ne-a poftit la Muzeul Memorial Liviu Rebreanu, locul prin romancierul continuă să trăiască în sufletul năsăudenilor... După datină am fost serviți cu un pahar de băutură și felii de cozonac...

După ceva timp ni s-a alăturat și părintele Mihai Mânzat... În acel moment mi-a trecut prin minte scena în care preotul Belciug s-a alăturat mulțimii de săteni...

Satul a rămas același aruncat între dealuri împădurite, presărate pe alocuri cu livezi și câmpuri cu arături. Undeva, pe aceste dealuri, mai demult în negura vremii a văzut „domnișorul Liviuț” zguduitoarea scenă în care un țăran al locului săruta pământul...

Macedon Tofeni

Redactor șef Revista GLASUL ARMADIEI

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5