A SOSIT ,,POŞTAŞUL”

Dintre atâtea facturi, citaţii şi cupoane de pensii, poştaşul nostru a scos o revistă frumos colorată, cu file lucioase ca o zi însorită de primăvară. O revistă de mică întindere, contrar drumului lung parcurs de poştaş, pe orice vreme prin frig, arşiţă, ploi, ninsoare, praf, noroi sau viscol.

A fost revista „Poştaşul”. O revistă ce poate fi inclusă în publicistica literară, având şi scrieri cu tentă culturală, ca de exemplu, la pagina 7 un articol intitulat ”Poştaşii năsăudeni au onorat tricolorul”. Se descrie o manifestare culturală, din multele activităţi desfăşurate de poşta năsăudeană, unde funcţionează Asociaţia Culturală Filatelică şi Numismatică, condusă de dirigintele poştei Valer Petrehuş, ce s-a desfăşurat în seara zilei de 24 februarie 2017, în sala festivă a Muzeului Grăniceresc din Năsăud, condus de dr. Lucian Vaida. Activitatea poştaşilor năsăudeni s-a desfăşurat sub genericul „ONOR LA TRICOLOR”, având ca şi parteneri Clubul Filatelic “Binumphila” al Cercului Militar Bistriţa şi Cercul Filatelic „Iuliu Moisil”, Ansamblul Folcloric „Păunaşii Salvei” şi Muzeul Grăniceresc Năsăud. Manifestarea dedicată cinstirii şi semnificaţiei tricolorului românesc a început cu simpozionul „Tricolorul ca simbol al naţiunii române”, prezentând comunicări la subiect, Valer Petrehuş, dirigintele poştei şi profesorii Radu Băeş şi Lucian Bichigean, cu completări aduse de vicepreşedintele judeţului Vasile Puica şi Lucreţia Mititean.

Cei prezenţi la activitate, poştaşii, prietenii şi colaboratorii lor, orăşeni, oameni de cultură, scriitori şi ziarişti, cât şi părinţii membrilor Ansamblului Folcloric din vecinătatea oraşului Năsăud, au admirat iniţiativa şi implicaţiile culturale ale poştei năsăudene, de parcă ar fi o instituţie de profil cultural. Toate acestea, poştaşii le fac după orele de serviciu, din plăcere pe bază de voluntariat. Ca dovadă, poştaşii nu sunt doar cărăuşi de ziare, reviste şi scrisori, ci sunt părtaşi la înfăptuirea actului cultural năsăudean.

Cei prezenţi şi-au exprimat admiraţia faţă de organizatori şi faţă de Ansamblul Folcloric din Salva, care a evoluat în aşa fel încât nu se poate deosebi de un ansamblu de profesionişti, condus cu măiestrie de prof. Valer Fodorca, Felicia Morariu şi coregraful Valer Constantin. Folkistul Sorin Găzdac a încheiat activitatea cu cântece patriotice, după care oaspeţii au vizitat expoziţia de pictură „Tricolorul şi artele plastice” a profesorilor Lucian Bichigian şi Ioan Nistor.

Revista prezintă informaţii de tot felul, interviuri, tradiţii şi obiceiuri de Paşte, aspecte din activitatea poştaşilor, ca de exemplu, cei de la OP 66 din Bucureşti sau cei de la Borcea, care şi-au renovat oficiul pe cont propriu, corectitudine şi comunicare, tehnologia şi dezvoltarea de noi servicii, noi forme în structura prestaţiilor poştale, poştaşi de vedetă -Stela Popescu, poşta română susţine calitatea vieţii, tradiţiile şi simbolurile, curiozităţile din Delta Dunării, zodiacul, cuvinte încrucişate şi în final UMOR:

„- Ionică, ce cadou i-ai cumpărat bunicii de ziua ei?

- O minge de fotbal.

- Păi cum, Ionică, bunica joacă fotbal?

- Dar ea cum mi-a cumpărat mie cărţi cu Eminescu!”

Ioan Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5