Ştefan Mihuţ, Pânza reginei

Juristul, dramaturgul, prozatorul şi publicistul Ştefan Mihuţ – membru al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, al Cercului „Radu Săplăcan” din Dej, membru fondator al Despărţământului dejean al ASTRA Rediviva, îşi încântă şi surprinde prietenii cu un nou volum „Pânza reginei”, apărut la Editura Astra – Dej, această carte fiind a cincia după „Candidaţi la fericire” – teatru (2004); „Cioburi de oglindă din viaţa noastră” – publicistică (2008); „Labirintul din amurg” – memorii (2012) şi „Un mariaj cu viaţa” – povestiri vesele şi nu chiar (2013), toate editate la „Astra – Dej”.
Aşa cum s-a destăinuit nouă, participanţi la o lansare de carte, a început să scrie şi să publice încă prin anii `60 în presa locală şi cea judeţeană, dar nu s-a oprit aici. A scris teatru, piesele dumnealui aducându-i premii (locul I la Festivalul de Teatru de la Slănic Moldova – în 1977 şi, în 1996, la festivalurile teatrale de la Caracal şi Lugoj). A continuat colaborarea la ziare şi reviste judeţene şi din ţară (Tribuna, Făclia, Monitorul de Cluj, Astra, Gazeta Someşană, Astra Dejeană ş.a.), dar dragostea pentru dialog, pentru solidaritatea umană împotriva eventualilor inamici (de oriunde şi de orice fel), dorinţa de a trăi dincolo de timpul său, de a solidifica legătura dintre scriitor şi cititor l-a determinat să scrie mai departe noi volume.
Aşa a apărut zilele acestea „Pânza reginei”, prin care aduce „un ELOGIU tuturor femeilor, atât celor trecute în eternitate şi mai cu seamă celor din jurul nostru, pentru care am scris şi cărora le dedic această carte”.
Cartea are şapte capitole, fiecare capitol fiind precedat de câte un „moto”, primele cinci urmărind istoricul dătătoarei de vieţi, al şaselea fiind alcătuit din şaizeci şi una de scrisori care sunt „un pretext de mărturisire indirectă a simţămintelor şi gândurilor autorilor faţă de cele mai nobile fiinţe, cu care a împărtăşit experienţe de-a lungul vieţii, care l-au marcat şi l-au îndemnat să le aducă acest binemeritat elogiu”. Ultimul capitol cuprinde cele mai reprezentative citate şi cugetări despre femei ale marilor personalităţi din cultura universală, începând cu lumea antică şi până în contemporaneitate, dar, bineînţeles, şi din cultura română, la care a adăugat şi propriile cugetări.
Volumul lui Ştefan Mihuţ – „Pânza reginei” – elogii aduse femeii – prin construcţia sa mai puţin uzuală, este ceva nou în domeniu, original, fapt care va stârni interesul multor cititori, care vor reflecta mai profund la ceea ce reprezintă femeia.
Titlul cărţii face referire la „pânza Penelopei” – simbolul fidelităţii unui cuplu, autorul făcând o extraordinară dezbatere a concepţiilor bărbaţilor asupra viziunii despre eternul feminin.
Dramaturgul Ştefan Mihuţ impresionează prin vasta documentare din domeniul mitologiei şi culturii universale, a evenimentelor în care femeia a făcut parte din acţiune sau a stat în umbră, urmând ca aceste informaţii să le asocieze unor femei pe care le-a cunoscut, făcându-le un portret elogios. A abordat această problematică din două unghiuri: cea a ochiului şi cea a inimii, surprinzând femeia în ipostaze diferite: mamă, soţie, iubită, prietenă, fiică, colegă, femeie în societate.
Capitolul „Scrisori elogioase şi de amiciţie” debutează cu scrisoarea dedicată soţiei care constituie nucleul cărţii, purtând titlul „Dragă Penelopa M.”, de aici derivând şi titlul cărţii. Lecturând aceste scrisori vei descoperi autoironia autorului, umorul molipsitor, umanismul, gentileţea, simpatia faţă de femeie, generozitatea lui, blândeţea şi bunătatea, faptul că Ştefan Mihuţ este un visător incurabil, toate aceste calităţi făcându-l iubit de cei care-l cunosc. Îi mulţumesc scriitorului că mă regăsesc şi eu în una dintre scrisori şi îl asigur că are tot respectul meu.

Comentarii

23/07/14 14:51
cititor de ziare

Pai, da! Dupa ce Don Juan si-a agatat palosul in cui, acum elogiaza FEMEIA din... condei! Bravo, Fanica! Da-i inainte, bine zici! Ca de facut, sa mai faca si altii, Fanica!

25/07/14 00:41
Stefan

Mulţumesc Olguţa-tatii!Când am să vin la Năsăud,voi avea grijă să nu-mi
lipsească din pungă banii necesari unei cafeluţe. Si am să ţi-o servesc nu oriunde,ci la cel mai elegant restaurant din oraşul tău.Atunci şi acolo,am să-mi comand şi pentru mine doar o sută de cognac.Iar cum te ştiu atentă şi
generoasă cu un oaspete atât de vechi în ani,ştiu de pe acuma că nu mă vei lăsa fără să-mi decontezi... biletele de tren şi suita de tărie,urmând ca taxiul până la gară să mi-l sponsorizeze prietena noastră,Floarea...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5