Stele sub zăpadă

Titlul noului volum de versuri, publicat de poeta Lucreţia Bucur la Editura „George Coşbuc”, „Stele sub zăpadă” este unul care ne duce încă din capul locului spre partea luminoasă a vieţii: „A înflorit copacul în zori”.

Poetă cunoscută a Bistriţei, Lucreţia Bucur păstrează în versuri acea rază a cântecului păsărilor, straiele de sărbătoare fiind primenite întru aşteptarea foşnetului cuvintelor. În versuri descoperim o temă centrală, aceea a razelor, dar şi cea în care roua dimineţii pătrunde peste gândurile noastre. Atunci când „Frunzele ruginii cad pale pe pământ” redescoperim „Izvoare de lumină”: „Se aude cântec voios de păsărele/ Flori multicolore îşi împrăştie mireasma”. De altfel, în poezia Lucreţiei Bucur, în fiecare vers este o floare sau o rază de lumină: „Priviţi, a înflorit migdalul/ Ninge cu petale de jar/ Pe bătătorita-mi cale”. Unele dintre cele mai frumoase poezii sunt acelea în care este prezentă iarna, care „Îşi cerne umbre reci/ Peste vârfuri de brazi brumaţi”. Fiecare vers este un vis prelung întru aşteptarea vieţii de dincolo de drum: „Din văzduh parcă şoapte mă chemau/ Mai vino în liniştea mea”. Nu lipseşte poezia de dragoste dedicată lui Vasile, în care-l ghicim pe soţul poetei: „Tu mi-ai fost mereu aproape/ În serile pustii şi reci/ Când amurgul sumbru/ Cobora de pe poteci”. Poeta este „Un trandafir roşu de jar”, care ascultând glasul pământului pătrunde spre copilărie într-o zi însemnată: „E o mare sărbătoare/ În cer şi pe pământ/ pe uliţi răsună colinzi/ Îngeri din cerul sfânt/ Înalţă imnuri de slavă”.

O poezia creată după acelaşi tipar al Lucreţiei Bucur, în care fiecare cuvânt îşi are rostul lui întru făurirea versului, iar mai apoi a întregului. Volumul cuprinde şi repere critice asupra scrierii Lucreţiei Bucur, semnate de-a lungul timpului de Luca Onul, Sorina Costea, Daniel Renon, Mircea Şerbănescu, Ion Radu Zăgreanu, Ion Moise, Ioan Lazăr, Traian Parva Săsărman, Victor Ştir, Melania Cuc şi Vasile Găurean.

O carte în care redescoperim frumuseţea poeziei semnate de Lucreţia Bucur.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5