Stelian Dolha: Incubatoare de afaceri, locuri de case în Wonderland, parc sportiv pe Zefirului, construirea de creşe, printre priorităţile PNL pentru Bistriţa
Deputatul Stelian Dolha, candidatul Partidului Naţional Liberal pentru Primăria municipiului Bistriţa, şi-a lansat programul electoral pe care el şi echipa de consilieri îl propune bistriţenilor pentru a le acorda votul în 5 iunie. Acesta i-a avut alături pe consilierul local Ioan Peteleu şi avocatul Diana Morar, dar şi pe expertul Cristian Munthiu.
„E clar că programul electoral al PNL pentru municipiul Bistriţa se axează pe tineri. Sloganul nostru, deviza noastră este „Întinerim împreună Bistriţa”, investim în tineri din data de 6 iunie. Încercăm să creăm un mediu atractiv, propice, pentru a se dezvolta în Bistriţa”, a punctat Stelian Dolha.
Primul proiect propus de PNL îl reprezintă înfiinţarea a cinci incubatoare de afaceri, structuri în care vor fi create sedii de firme în domeniul inovativ, creativ. O primă locaţie ar fi Punctul termic de pe str. Bistricioarei, proiect propus a fi finanţat prin fonduri europene, celelalte patru, din bugetul local. În fapt, ar fi vorba de aproximativ 6.000 mp, în care ar putea funcţiona 150 de firme, cu 2-3 angajaţi, cărora li s-ar cere o chirie modică pentru trei ani.
„Va trebui să vorbim de spaţii de locuit, de case, de cartierul tinerilor. Unde? În Wonderland, din cele 240 de hectare rupem 40 ha, le parcelăm şi le dăm tinerilor pentru a-şi construi case. Impactul pe care putem să-l avem este de peste 500 de case pentru familii tinere. Toate utilităţile o să fie duse acolo de către Primărie – curent, apă, canal – şi iată că reuşim dintr-un proiect futurist ca unei părţi să-i dăm o destinaţie clară”, a precizat Stelian Dolha. Acesta a menţionat că tot pentru tineri trebuie acordate burse de studii în domenii competitive – pentru 30-50 de tineri – care după absolvire să se întoarcă la Bistriţa.
Un alt proiect propus de PNL este asfaltarea tuturor străzilor de pământ, a peste 100 de străzi, în paralel cu realizarea reţelei de apă şi canalizare. Extinderea, modernizarea şi reabilitarea sistemului de iluminat public reprezintă o altă prioritate, fiind vorba de peste 100 km de reţea electrică nouă şi peste 180 km reţea modernizată, într-un sistem modern şi econom.
„Parcările. Soluţia pe care o propunem noi pentru Bistriţa este de 20 parcări rotative, trei parcări supraterane şi una subterană. Pe o parcare rotativă, care ocupă două locuri de parcare clasice, încap între 10 şi 16 maşini. Costul, 70.000 euro. Ne permitem, avem de unde, putem face. Nu se poate să vii după 8 ani, 16 ani să nu ai parcări în oraşul acesta şi să mai candidezi încă o dată, tu Vasile Moldovan, tu Ovidiu Creţu”, a punctat Stelian Dolha.
În context, acesta a menţionat că pistele de biciclete sunt o necesitate, propunându-se amenajarea a peste 120 km de variante destinate mersului pe două roţi, astfel ca „primarul să meargă la serviciu cu bicicleta”, iar nu cu maşina ca să ocupe un loc de parcare în faţa Primăriei.
„În Germania, o fostă uzină nucleară a fost transformat într-un parc de distracţii. Pe str. Zefirului avem 3 hectare care stau şi zac în mijlocul oraşului. Cu alte cuvinte, un parc sportiv şi de divertisment pe Zefirului. Există proiecte şi bani europeni pe Programul Operaţional Regional din care putem să facem lucrurile acestea. Avem şi soluţii, avem şi de unde, trebuie doar să gândim”, a completat Stelian Dolha.
În ceea ce priveşte sportul, liberalii propun amenajarea de miniterenuri de sport în 7-8 cartiere, crearea unei structuri asociative pentru relansarea fotbalului bistriţean, construcţia unui bazin de înot olimpic, acoperit pe Zefirului, un downhill în Codrişor, un skate parc, competiţii interşcolare pentru sportul de masă, dar şi susţinerea echipei de handbal CSM Bistriţa.
„Amenajarea malurilor râului Bistriţa şi a Pădurii Codrişor ca zonă de agrement este proiect care aparţine deja PNL, prin domnul Chereji. Opt ani de zile unul (n.n. – Vasile Moldovan), opt ani de zile altul (n.n. – Ovidiu Creţu), i-am văzut cum au amenajat malurile râului Bistriţa, ei nu mai au voie să vină cu proiectul respectiv. Lăsaţi să-l facă alţii care vin”, a menţionat Dolha, din programul electoral, la acest capitol fiind enumerată şi organizarea unui eveniment cultural de anvergură naţională, după modelul celor de la Cluj, dar şi amenajarea unui complex balnear la Sărata.
În ceea ce priveşte educaţia, Stelian Dolha şi PNL anunţă că vor asigura financiar paza elevilor în şcoli, că vor promova un transport public gratuit pentru elevi şi studenţi, că vor promova parteneriate între şcoală şi mediul de afaceri, că vor construi patru noi creşe şi grădiniţe şi vor înfiinţa o cantină cu autoservire.
Echipa Partidului Naţional Liberal lansează şi o reformă a Primăriei Bistriţa în sensul antrenării cetăţenilor la viaţa comunităţii şi a înfiinţării a „şase primării de cartier”, în fapt, centre de relaţii publice pentru cetăţenii din localităţi. Servicii online, inclusiv prin monitorizarea acţiunii angajat/cetăţean, optimizarea achiziţiilor publice sunt alte proiecte ce vizează actul administrativ. Nu în ultimul rând, liberalii au în vizor şi modernizarea pieţelor agroalimentare, după modelul celor de la Oradea.
„Cei doi primari de opt ani de zile au promis modernizarea pieţelor. Astăzi avem cele mai insalubre pieţe din Transilvania. Modelul e Oradea. Într-un an de zile au modernizat o piaţă, printr-un parteneriat cu cei din Debrecen. Mă duc la Bălăjan să iau notiţe, să vedem cum a făcut-o. Ovidiu Teodor Creţu nu a făcut-o în opt ani, Vasilică la fel. Din punctul meu de vedere nici nu ar mai trebui să candideze, niciunul dintre ei. Niciuna din promisiunile făcute nu au reuşit s-o finalizeze”, a concluzionat Stelian Dolha, reamintind că oferta PNL are în cnetrul ei „tinerii şi bistriţenii”.
Citiţi şi:
- Stelian Dolha: Împreună întinerim Bistriţa. Trebuie să aducem tinerii acasă
- Stelian Dolha: Punctele termice reabiliate, spaţiu de activitate pentru 150 firme
- Stelian Dolha, la lansarea programului lui Ioan Turc: Din toate datele pe care le avem, în 27 septembrie, îi batem la Bistriţa, îi batem la Consiliul Judeţean
- Stelian Dolha, candidatul PNL-USR – PLUS, în lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean! Vezi lista candidaților PNL!
- Stelian Dolha: Reduta Bistrița se putea cuceri, dacă aveam două tururi de scrutin
Comentarii
Vorbind obiectiv, chiar daca Vasile Moldovan a fost primar in conditiile dinainte de aderarea Romaniei la UE a facut mult mai multe lucruri bune, comparativ cu Cretu. In mandatul lui Vasile Moldovan au fost aduse in Bistrita doua firme cu capital strain : Leoni si Roseyarns. Strada Liviu Rebreanu, a fost amenajata ca pietonal cu fonduri de preaderare. Au fost reabilitate 36 de strazi aproape simultan. S-a construieste cartierul ANL Subcetate. S-a finalizat constructia Scoalii Generale nr.6. S-a reabilitat interiorul primariei, si s-a construit Capela de pe strada Tarpiului. Dupa cel de-al doilea mandat, ca director de proiect cu finantare europeana (POS-Mediu) a finalizat constructiile pentru Sistemul de management integrat al deseurilor din Judetul Bistrita-Nasaud, primul de acest fel din tara.
Asta nu inseamna sa mai fie ales odata primar. Si cu atat mai putin Cretu, care si el a ajuns la varsta pensionarii. Epoca lor a trecut. Bistrita are nevoie de un primar tânăr,bun manager şi neafectat de comunism.
Este foarte buna sugestia ca in locul fostului PRODITERM, de pe str. Zefirului sa fie amenajat un parc sportiv și de divertisment, unde sa fie construit si un bazin de înot acoperit, de dimensiuni olimpice.
Pe urma, tot aici langa Jandarmerie ar mai fi amplasata o sala polivalenta, pe care de ce sa faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras pentru a putea fi mai usor utilizata in diverse scopuri. Si la Cluj-Napoca Sala polivalenta care poate găzdui cele mai variate evenimente, de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc) până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte a fost construita in oras langa stadion si nu la Feleac sau la Padurea Hoia.
Se tot vorbea despre conservarea cosului de fum de la fosta centrala termica zonala PRODITERM, insa nu prea se stie ce sa-ar putea face in "turnul" respectiv. De aceea, una din posibilitati ar fi amenajarea unui "TURN DE PARASUTISM", dupa modelul celor existente in orasele Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești și Suceava, conturandu-se astfel un ansamblu sportiv care sa includa ca piesa dominanta vizibila de la mare distanta, Turnul de Parasutism Bistrita.
Adaugă comentariu nou