Stelian Dolha: Poate celor din PSD le mai trec spaimele de Diaspora

Deputatul PNL Stelian Dolha spune că legea votului prin corespondenţă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, nu înainte ca PSD "să o ciuntească, să îşi bage foarfeca în ea”. Dolha susţine că celor din PSD le este frică de votul celor din Diasporă.

"Legea votului prin corespondenta a trecut în sfârşit şi de Camera Deputaţilor, decizională în acest caz. Nu înainte să-şi bage PSD-ul foarfeca în ea, ca să nu se spună că n-are nicio contribuţie şi să o lase aşa, ciuntită. Adică la parlamentare votăm, la prezidenţiale ba, sau mai vedem. Ştiţi cum e cu concesiile pe care le tot faci, de dragul scopului final? Dai din mână şi spui: lasă că e bine şi aşa, măcar avem o lege. Trecem puntea şi avem apoi timp să o croim şi pentru prezidenţiale. Poate le mai trec spaimele de Diaspora între timp şi celor din PSD”, scrie pe pagina sa de Facebook deputatul PNL Stelian Dolha.

Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi "pentru", 12 abţineri şi 30 "împotrivă", proiectul legii votului prin corespondenţă, în forma propusă de comisie, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat la alegerile parlamentare. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional, proiectul de lege trecând de Senat în 20 octombrie.

Votul prin corepondenţă va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, potrivit deciziei luate marţi în Comisia de cod electoral, care a fost adoptată şi de plen.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial. Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

Comentarii

29/10/15 10:57
Vizitator

Unde-si baga coada PSD-ul iese prost. Restrangerea votului prin corespondenta doar pentru alegerile parlamentare este o ineptie PSD-ista. Ei nici acum nu au invatat ca pierderea alegerilor prezidentiale de catre Ponta s-a datorat in mare masura proastei organizari a scrutinului in diaspora, ca urmare si a lipsei procedurii votului prin corespondenta. De aceea, votul prin corespondenta trebuie sa includa toate formele de scrutin, cu exceptia alegerilor locale. In fond, votul prin corespondență trebuie să fie un ajutor pentru cei care se află la distanță mare de secția de votare sau au condiții de vot greoaie. O alta tampenie propusa de PSD la proiectul legii votului prin corespondenta este eliminarea posibilității de înregistrare on-line a cetățenilor din străinătate. Dacă cetatenii romani din strainatate aflati la departare de ambasada sau consulat trebuie sa se deplaseze într-un anumit loc să înregistreze o cerere înseamnă că PSD-ul doreste sa complice o procedură care ar trebui sa fie cat mai simpla. De aceea înregistrarea on-line trebuie să rămână in legea votului prin corespondenta.

30/10/15 10:33
CETATEAN DE BIS...

PNL-istii, spera ca prin votul "diasporei" , la urmatoarele alegeri, sa iasa ei invingatori, asta este problema si de aceia tin ei cu disperare de acest lucru, avand ca precedent , modul prin care dl. Basescu a ajuns presedinte al Romaniei, la dunga de cutit cu dl. Geoana... si spera ca "istoria" sa se repete.
Parerea mea este ca votul prin corespondenta, oricum ar fi organizat el, este un mijloc de frauda, pentru ca oricine poate aduna toate datele personale ale unui anumit grup de cetateni si in locul lor, sa "voteze" intr-un anumit fel, ca nimeni nu poate controla daca cel care a "pus stampila" ( "optiunea... ma rog, ca aceia nu au cum sa aiba stampila... ci o optiune care tine loc de stampila... ) au facut-o ei personal, sau daca in locul lor, a votat altcineva ori cineva anume a dirijat cum si pe cine sa voteze. Oricine poate aduna toate actele de identitate si sa acceseze aceasta optiune, grupat si "colectiv" ... in numele altcuiva ca nu se poate controla acest lucru.
Cel mai corect ar fi, ca cei care sunt plecati in "diaspora"... daca vor sa voteze, sa vina "acasa"... acolo unde apartin cu domiciliul din Romania si sa-si exprime aceasta optiune AICI, la o circumstriptie electorala, care este supravegheata si organizata pentru CONTROLUL SI prevenirea fraudei electorale, sau daca nu pot face acest lucru, ori li se pare lor prea "scump" drumul pentru acest lucru, sa ne lase in pace si sa votam noi cei care stam aici, acasa, care platim toate darile, taxele si impozitele catre stat, noi care aici platim toate amenzile... , noi care-i suportam pe guvernatori si care trim si muncim AICI ... si nu in strainatate pentru altii si care "diasporeni"... sunt rupti de realitatile din tara...
Nu mi se pare firesc, cineva care munceste in strainatate, care acolo are locuinta, acolo traieste , acolo-si plateste "darile"... sa voteze pentru mine si sa-mi hotarasca el soarta.
Asadar, corect este fie sa vina acasa sa voteze daca doreste, fie sa-si vada de treaba si sa se abtina de la vot, deoarece votul sau, este fie in necunostinta de cauza, fie in batjocura, fie... efectiv aiurea... sa se afle doar in treaba.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5