Strategia de Dezvoltare a Uniunii Europene pentru următorul deceniu şi „Programul guvernului Băsescu- Boc''

Citind textul Strategiei de Dezvoltare a Uniunii Europene, am căpătat o stare de confort. Ce bine că nu suntem singuri pe lume ! Însă un sentiment de singurătate, izolare, abandon şi pustiu mi-a creat studierea Programului de Guvernare al lui Băsescu-Boc. Evident că cetăţenii judeţului ştiu să facă diferenţa între o strategie şi un program, n-am nici o îndoiala în acest sens. Celor mai tineri le amintesc faptul că municipiul BISTRIŢA era, înainte de 1989, al doilea oraş din ţară în ce priveşte numărul de cărţi cumpărate, desigur, raportat la numărul de locuitori. Totuşi, eu insist cu o simplă explicaţie, pentru împrospătarea memoriei. Strategia este generală, nu intră în detalii, ea dă direcţia, pe când Programul intră în detalii, termene, orizonturi temporale şi spaţiale. Strategia europeană se bazează pe cifre, pe statistici şi pe interpretarea lor profesionistă. Astfel, Comisia europeana a stabilit trei PRIORITĂŢI: 1. Creştere inteligentaă (bazată pe cunoaştere şi inovare). 2. Creştere durabilă.

3. Creştere favorabilă incluziunii.

Comisia a stabilit şapte INIŢIATIVE EMBLEMATICE: 1. Uniune a inovării. 2. Tineretul în mişcare. 3.O agendă digitalaăa Uniunii. 4. Uniune eficientă sub aspectul utilizării resurselor. 5.O politică industrială adaptată erei globalizării. 6. O agendă pentru noi locuri de muncă. 7. Platforma europeană de combatere a sărăciei.

Comisia a stabilit cinci OBIECTIVE: 1. Creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă a populatţei între 20 şi 64 de ani, de la 69% cât este în prezent, la 75%. 2. Alocarea a 3% din PIB pentru cercetare - dezvoltare. 3. Politica climatică şi energetică 20/20/20. Desigur, toţi cetăţenii ştiu ce înseamnaă asta, dar eu mai reamintesc: reducerea emisiilor de gaze cu 20%, energia utilizată din surse regenerabile trebuie să aibă o pondere de 20%, creşterea eficienţei energetice a clădirilor cu 20%. 4. Reducerea abandonului şcolar de la 15% la 10 % şi majorarea populaţiei cu studii superioare, de vârstă între 30 - 34 de ani, de la 31% la 40 %. 5. Reducerea cu 20 de milioane a numărului persoanelor cu nivel de trai inferior pragului de sărăcie. (Aduc aminte cetăţenilor că pragul de sărăcie reprezintă linia care demarcă veniturile sub 60% din salariul mediu pe economie, de veniturile mai mari decât 60% din salariul mediu pe economie). Este de remarcat acurateţea exprimării în procente cu praguri de pornire şi linii de sosire, măsurabile, concrete.

În Programul de Guvernare al lui Băsescu - Boc, nu avem date concrete, cifre, procente, linii de plecare, linii de sosire, relaţionări şi ajustâri cu Obiectivele Mileniului sau cu obiectivele Uniunii. Comisia Barosso are specialişti care pleacă de la premise şi tendinţe şi intuiesc linii de evoluţie. Folosesc datele statistice -EUROSTAT. Comisia de prognoză a UNIUNII nu este schimbată după mofturile unui oarecare comisar, cum a schimbat Boc funcţionarii Secretariatului General al Guvernului. Îmi vin în minte cuvintele profesorului meu de matematică, LIVIU CĂLINI: "când un om nu foloseşte în vorbirea lui cifrele, numerele, nu-l mai ascultaţi". Aşa este, analizele care nu pleacă de la cifre duc sigur la erori . GOETHE afirma că: ''cifrele nu conduc lumea, dar arată cât de prost este condusă''. Aşadar, vă daţi seama cât de prost suntem conduşi, dacă Boc nu foloseşte deloc cifrele. Indicatorii de bună guvernare, ca instrument de evaluare al ONU, sunt necunoscuţi de guvernanţii noştri, sau ascunşi de ochii populaţiei. Oare cetăţenii noştri ştiu că noi mai avem un guvern la BRUXELLES ? Ce salarii, ce viaţă călduţă, ce confort ! Mă întreb: oare de ce nu au transmis în ţară datele strategiei europene pentru ca programul lui Băsescu - Boc să fie configurat după aceşti indicatori şi parametri ? Vă spun eu: Guvernul şi Reprezentanţa de la BRUXELLES sunt foarte bune, dar au o hibă mare, ca orice instituţie - MAI TREBUIE ŞI CONDUSE. Simplu ca şi caii bârgăuanilor: sunt foarte buni, dar le trebuie omul potrivit înaintea lor. Şi ce mai trag atunci, că nu-i poţi opri ! Acum mintea mă duce la cel mai mare reformator al românilor - CUZA. Ce deştept a fost, a luat un ardelean cu şcoală şi a înfinţat prima structură de statistică din ROMÂNIA. Personaj abia cunoscut, DIONISIE POP MARŢIAN, a oferit lui CUZA datele necesare pentru fundamentarea politicilor publice. Şi încă ceva curios şi demn de subliniat: Domnitorul îl asculta ! Ne-a rămas, de la acest anonim, un mare sfat: "Statistica este singurul tărâm sigur pentru un guvern prevăzător să-şi întemeieze raţiunea reformelor sale". Am vrut să subliniez ce mare avantaj avem că suntem membri ai UNIUNII, că suntem pe pilot automat. Mai trebuie să îndeplinim o condiţie - în carlingă, după ce avionul a fost pus pe pilot automat, pilotul de bază trebuie să stea cuminte şi să nu mai apese pe vreun buton, Doamne fereşte şi mai ales să nu creadă că el conduce aeronava !

În concluzie, Strategia Europeană este mai aproape de nevoile noastre, mai concretă, mai precisă decât Programul lui Băsescu-Boc, program care, în forma actuală este atât de general că poate fi valabil şi pentru Timorul de Est !

Să ne ferească Dumnezeu de prostul harnic !

Colonel (r) IOAN GAFTONE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5