''Valori ambientale nord-europene''
La Bistriţa a avut loc '' SAPTAMANA SOLIDARITATII SI TOLERANTEI'' organizată de Asociaţia PRO-Apărarea Drepturilor Omului Bistriţa, cu un program bogat în diverse acţiuni şi întâlniri.
Aflate sub semnul cuvântului ''solidaritate'', ne-am propus să mergem la rădăcina cuvântului, care în dicţionar este explicat ca: '' faptul de a fi solidar ; comunitate de idei, de interese ; mod unitar de acţiune; sentiment care îi determină pe oameni să se ajute reciproc ''.
Şi pentru că ''solidaritate'' nu am vrut să însemne numai apropierea de categorii defavorizate sau de altă etnie, de la explicitarea ''comunitate de idei ,de interese'' am pornit în a deschide o nouă direcţie spre o comunitate de ţeluri şi acţiuni în integrarea în civilizaţie, apropierea de valori europene, includerea în idealurile comune arealului continental în care ne aflăm.
Pentru aceasta, am iniţiat pentru inceput, o prezentare incluzând şi discuţii pe marginea clişeelor proiectate pe ecran , cu titlul ''Valori ambientale nord-europene'' la Liceul de Arte Plastice ''Corneliu Baba''. Au fost prezentate şi parţial analizate peisaje urbane sau peisaje naturale din : Cracovia, Vilnius, Riga, Leningrad, Suedia şi Norvegia.
În raport cu definiţia dată peisajului în Convenţia europeană a peisajului, adoptată în 2000 de Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei, ca fiind o ''porţiune de teritoriu, aşa cum este ea percepută de locuitori, al cărui caracter rezultă din acţiunea şi interacţiunea factorilor naturali şi/sau umani'', ne-am permite să adăugăm şi percepţia vizitatorilor. Caracteristicile şi percepţia fiecărui peisaj în parte poate constitui un bagaj de imagini dar şi de cunoştinţe, care înmănuncheate pot da intenţii bune sau idealuri. Un mare scriitor spunea că o vizită într-o ţară străină este echivalent pentru minte şi suflet cu citirea mai multor cărţi (pentru cine ştie să le citească).
Prin urmare, prezentarea a avut ca scop nu numai de a admira realizări arhitecturale sau peisaje din locurile respective, ci de a înţelege legătura şi respectul nordicilor faţă de natură, simbioza realizărilor umane cu relieful şi integrarea construcţiilor în peisaj. Astfel putem extinde cuvântul ''solidaritate'', învăţând de la alte popoare, ce înseamnă să ne solidarizăm cu natura sau cu locuitorii aceleiaşi aşezări pentru a avea un spaţiu mai sănătos, mai plăcut, cu mai puţine discrepanţe şi în general acţiunile omului să se subordoneze naturii, să primeze lucrul temeinic realizat şi să nu deranjeze comunitatea în care trăim.
Arhitect Marcela Tămaş
Citiţi şi:
- ,, UNIREA NAŢIUNEA A FĂCUT-O ''
- Ansamblul folcloric ''Baltagul'' din Monor la editia a 44-a a Festivalului ''Trandafir de la Moldova''!
- Radu Moldovan: Am găsit, astăzi, la Milaș, Școala Gimnazială ''Cardinal Iuliu Hossu'' şi Primăria modernizate. În ultimii ani, echipa primarului Iosif Gabor a implementat 19 proiecte în valoare de 24,2 milioane euro
- Fenomenul ''Doiniţa''- episodul 11!
- Prin lume cu ''Doiniţa'' anului 2013!
Adaugă comentariu nou