Succesul „Casei teslarului”

Poetul Ioan Pintea şi-a lansat într-o atmosferă culturală clujeană volumul de poezii "Casa teslarului", apărut în condiţii de excepţie la Editura "Cartea Românească". Librăria "Humanitas" din Cluj-Napoca s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de de personalităţi clujene, scriitori, jurnalişti, redactori de reviste culturale, reprezentanţi ai Mitropoliei, studenţi. Lugi Bambulea, moderatorul evenimentului cultural, a făcut un excurs critic în opera lui Ioan Pintea. Scriitoarea Irina Petraş, preşedintele filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, l-a plasat pe Ioan Pintea între poeţii contemporani foarte importanţi ai literaturii române, iar Ovidiu Pecican şi-a axat discursul asupra limpezimii şi clarităţii poeziei. Adrian Popescu a observat dimensiunea creştină a poeziei, iar George Vasile Dâncu a spus că avem de-a face cu o carte importantă pentru poezia românească, în care răzbat rădăcinile Runcului.

Premergător evenimetului, scriitorul şi preotul Ioan Pintea a avut o vizită împreună cu familia la reşedinţa mitropolitană a ÎPS Bartolomeu, care l-a felicitat şi l-a binecuvântat pentru noua carte.

Manifestarea a fost susţinută de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistiţa-Năsăud. Directorul instituţiei, prof. Nicolae Gălăţean, prezent la acţiune alături de colegul domniei sale, ne-a declarat: „Am asistat la Cluj la un eveniment cultural de o ţinută deosebită care m-a impresionat prin numărul, dar mai ales prin valoarea deosebită a participanţilor. S-a creat o atmosferă academică prin luările de cuvânt de un înalt nivel. Toată această reuniune a confirmat, într-un fel, valoarea din ce în ce mai mare a lui Ioan Pintea în rândul scriitorilor marcanţi ai României. Cu certitudine, în momentul de faţă în judeţul Bistriţa-Năsăud există o pleiadă de poeţi şi scriitori cu un talent remarcabil şi de mare perspectivă”.

„Casa teslarului” al lui Ioan Pintea găzduieşte, în spaţiul ei, pas cu pas, prin intermediul constructorului, poezii inedite despre viaţă, aşa cum este ea, de la lumină la întuneric, de la bine la rău, de la îngerul decăzut la demonul ridicat, de la esenţa zilei fierbinţi la violenţa lumii prăfuită de postmodernul de neînţeles al sufletului născut din dragostea runcanilor. Volumul şlefuieşte cu dalta minţii din cuvânt în cuvânt salbe de poeme care conturează nu doar viziunea creştină a poetului şi preotului Ioan Pintea, ci şi viziunea omului trăitor într-o lume a decameronului.

„Casa teslarului” este bucuria întâlnirii cu versul original, care străbate cu paşi mărunţi drumul de ţară al Runcului, asfaltul Bistriţei, câmpiile României, ajungând apoi pe norii îngerilor şi bătând la poarta luminii lumii. Va fi primit poetul acolo? Sigur că da, deoarece a tencuit cărămidă cu cărămidă o casă care nu poate fi dărâmată de vânturile vremelnice, cea a poeziei adevărate care integrează pe Ioan Pintea în rândul sufletelor poet, cele mai importante din România.

Dintre cei prezenţi îi amintim pe: prof.dr.Ioan Pop, Aurel Rău, Horia Bădescu, Mircea Opriţă, Mircea Petean, Ioan Petraş, Ioan Chirilă, Mihai Dragolea, Ion Mureşan, Alexandru Vlad, părintele vicar Iustin Tira, decanul Facultăţii de Teologie - Ioan Chirilă, Gavril Moldovan ş.a. Aşteptăm ca poetul Ioan Pintea să-şi lanseze volumul şi în Bistriţa în faţa iubitorilor de literatură din oraşul în care trăieşte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5