Sute de oameni au retrăit bucuria cântecului şi jocului tradiţional şi de petrecere, la Târgul Lechinţei

Târgul Lechinţei, despre care se crede că ar fi avut prima ediţie în 1892, şi care a fost întrerupt o singură dată, în al Doilea Război Mondial, tot o singură dată pe vremea comunismului şi apoi de pandemie, şi-a reluat parcursul firesc, de sărbătoare. Pe vremuri, erau scoase butoaiele cu must, acum e un pic prea devreme, dar podgoriile Lechinţei îşi vor arăta bogăţia ceva mai în toamnă.

În acest an, Târgul Lechinţei a fost coroborat şi cu acţiunile dedicate sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, fiind organizat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria și Consiliul Local Lechința şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Alături de primarul Romeo Florian şi de comunitatea din Lechinţa au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor – Daniel Suciu, deputatul Bogdan Ivan, Ion Bob – primarul comunei Şintereag, Sorin Sfintean – primarul comunei Şieu Odorhei, Vasile Codrea – primarul comunei Budeşti şi Ioan Moniţa – primarul comunei Romuli.

         „Mă bucur să ne revedem după doi ani de absenţă, să-i mulţumim bunului Dumnezeu pentru vreme şi pentru faptul că toate necazurile care ţin de sănătate au trecut. Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Radu Moldovan pentru tot sprijinul pe care mi-l acordă mie şi implicit şi dumneavoastră, pentru toate proiectele pe care am reuşit să le scriem şi care am obţinut ulterior finanţare. Şi cei doi deputaţi ne ajută la Bucureşti şi rezolvă probleme importante pentru comunitate. Vreau să vă amintesc doar ultimele două proiecte pentru care am obţinut finanţare, prin Ordin al ministrului Dezvoltării, primul proiect este cel de canalizare la Chiraleş, Ţigău, Sâniacob, cu o singură staţie de epurare şi asfaltări în Lechinţa  - pe str. Sportului, Drumul Fabricii de Zahăr, refacem drumul şcolii până deasupra cimitirului şi în Sângeorzu Nou, străzile care au deja canalizare. Din motive care nu ţin de noi, Master Planul de apă şi canalizare este întârziat, iar acolo Vermeşul are finanţată canalizarea şi aducţiunea de apă care va pleca din Lechinţa la Sângeorzu Nou, pentru că oamenii aşteaptă apa, şi de acolo mai departe, pe toată zona de Câmpie”, a declarat primarul Romeo Florian.

         Preşedintele Consiliului Judeţean a numit Lechinţa „Capitala Câmpiei bistriţene”, care s-a dezvoltat în ultima perioadă, fapt pentru care primarul Romeo Florian şi echipa sa din Primărie şi Consiliul Local merită toate felicitările.

         „Comuna Lechinţa este un model de comunitate care ştie ce vrea şi care este alături de primar, de Consiliul Local, de administraţia comunei. Pentru toţi oamenii de bună credinţă, lucrurile se văd  pentru că Lechinţa, de când prietenul nostru, Romeo Florian, a preluat conducerea, s-a schimbat integral. Să ne aducem aminte cum arăta Căminul Cultural, Primăria, Biserica, străzile, şcolile, căminele culturale. Faptele lui Romeo vorbesc cel mai bine de ce a reuşit el să realizeze. Cea mai importantă investiţie a noastră este aducţiunea noastră de apă de la Bistriţa la Lechinţa care va rezolva problemele apei în toată zona de Câmpie. Promisiuniea colegilor de la Aquabis este că până la finalul lunii septembrie va fi încheiat Raportul procedurii de licitaţie. Dacă nu vor fi contestaţii, avem şanse ca de anul acesta să se apuce de săpat şi introdus conducta, dacă nu, cel târziu în primăvara anului viitor. Orice proiect are sprijinul meu, al colegilor care ne reprezintă în Parlament”, a declarat preşedintele Moldovan.

         Spectacolul, prezentat de Menuţ Maximinian, a debutat cu evoluţia micuţilor dansatori de la Yolo Studio, coregraf Roxana Lăpuşte.

         Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” a susţinut un spectacol de ţinută, fiind aplaudaţi la scenă deschisă soliştii Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelia, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, Oana Matei Coruți, Ioachim Spân, Anamaria Marti, Veronica Bălan, în acompaniamentul orchestrei conduse de dirijorul Horațiu Cigu.  În coregrafia lui Adrian Pașcu, au fost prezentate suite de dansuri de pe Someş, din Câmpia Transilvană şi Moldova.

Fiul al satului, Petre Petruse a venit în faţa consătenilor cu cele mai îndrăgite piese din repertoriul său, spectacolul folcloric fiind încheiat de recitalul interpretului Cristian Fodor.

În a doua parte a manifestării, spectatorii s-au bucurat de piesele interpretate de Vali Vijelie şi de Ionela Guzic şi DJ Reman.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5