Telceanul Gelu Vlaşin a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Spania . Totuşi, el vrea să înfiinţeze un centru cultural la Telciu
Scriitorul Gelu Vlaşin, unul din poeţii importanţi ai generaţiei sale şi unul din puţinii literaţi care activează în Diapora din Spania a devenit, de curând, membru cu drepturi depline a Uniunii Scriitorilor din această ţară. În acest context l-am rugat pe Gelu să ne răspundă la un număr de trei întrebări. Iată ce a ieşit:
1. Ce înseamnă această primire în Uniunea Scriitorilor din Spania?
Primirea în rândul Uniunii Scriitorilor din Spania nu înseamnă altceva decât recunoașterea în mod oficial a activităților mele literare de-a lungul celor 16 ani de rezidență în Spania.
2. Cum se simte Gelu Vlasin, deja scriitor spaniol cu acte în regulă? Este el un exemplu clar că nu poţi să fi profet în satul tău, în ţara ta?
Mă simt onorat de această recunoaștere venită din partea breslei spaniole dar în același timp nu pot spune că nu am fost susținut și apreciat și de către colegii mei din România. Chiar dacă există această distanță fizică eu mereu am fost în contact cu tot ceea ce se întâmplă în țară la nivel literar. Chiar am reușit de mai multe ori să invit în Spania autori români: Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Claudiu Komartin, Horia Gârbea sunt doar câțiva dintre cei care au participat la evenimentele pe care le-am organizat pe teritoriul iberic. Fără să mai pun la socoteală cele 3 ediții ale Întâlnirilor de la Telciu la care au participat câteva zeci de poeți și scriitori, dintre cei mai importanți din România.
3. Îţi vei schimba numele? Ce urmează pentru scriitorul spaniol de origine română, Gelu Vlasin?
N-o să-mi schimb numele, dealtfel nici măcar nu am cerut cetățenia spaniolă. Sunt în continuare român și promovez din răsputeri România și valorile românești peste hotare. Deși sunt de ani buni în străinătate niciodată nu am regretat faptul că sunt român și niciodată nu mi-a fost rușine să spun că m-am născut în România. Sigur că mi-aș dori să mă pot întoarce definitiv într-o bună zi dar cred că încă nu regăsesc în România întrunite condițiile necesare pentru ca să pot avea un trai decent. Deși, în ultimii ani se simte foarte clar o îmbunătățire a nivelului de trai mai ales pe segmentul profesional (mă refer la persoane cu înaltă sau medie calificare). Dacă se menține acest ritm, am de gând să mă întorc în România în câțiva ani, la mine la Telciu, îm județul Bistrița - Năsăud. Unde am de gând să încep o afacere relaționată cu turismul cultural și ecologic.
Tot la Telciu, în colaborare cu primăria (care are un primar de nota 10 în persoana lui Dan Sever Mureșan) aș vrea să înființez și un centru cultural prin intermediul căruia să continui evenimentele relaționate cu Întâlnirile de vară la Telciu dar care să deschidă în perspectivă și Școala Muzicală de vară de la Telciu și să dea posibilitatea și artelor plastice să vină la Telciu.
Adaugă comentariu nou