Timbrul – document istoric
„În acest sens, se vor distruge toate inscripţiile germane, ungureşti şi bulgăreşti. Se vor scoate din circulaţie stocurile de mărci poştale şi fiscale ale fostei administraţii inamice” (Generalul Berthelot în: Ordinul circular către toate autorităţile civile şi militare Nr. 1 din 14.11.1918, Cdm. Giurgiu). Astfel debutează măreţul act de naştere al României Adevărate, care se va desăvârşi în 1922 cu încoronarea regelui Ferdinand la Alba Iulia. Naşterea noii Dacia Felix s-a întins de-a lungul a patru ani!
Nu se precizează niciunde câte mărci poştale, emise de către ocupanţi, au fost distruse. Nici dacă nu cumva acestea vor fi fost conservate în vederea constituirii de colecţii. Singura certitudine pe care o avem în acest sens este aceea că retragerea mărcilor poştale de ocupaţie nu s-a realizat peste noapte ci a fost un proces îndelungat. Aceasta se explică prin tolerarea la circulaţia poştală a vechilor timbre de ocupaţie în paralele cu timbre româneşti rămase în stocuri, din emisiunile: „Carol I Tipografiate şi Moldova”. Producţia de timbre româneşti încă nu fusese reluată.
Este normal ca şi ştampilele vechi, purtând denumirile localităţilor în limba ocupanţilor să fi rămas şi ele, o vreme mai mult sau mai puţin îndelungată, în vigoare, fiind folosite până ce înlocuirea lor cu noile ştampile româneşti va fi devenit posibilă. Aşadar, observăm că atât vechile timbre de ocupaţie, cât şi ştampilele ocupanţilor continuă să fie folosite în Noua Românie până la 1920, ba chiar şi după această dată.
În cele ce urmează prezint o piesă filatelică inedită, care are aplicată noua ştampilă încă înainte de Declaraţia de Unire de la 1.12.1918.
Timbrul este austriac, din emisiunea „Uzuale, 1917 „care era în circulaţie în teritoriile româneşti aflătoare sub vremelnica ocupaţie austro-ungurească (sinonim cu austro-ungară), a fost obliterat cu noua ştampilă românească aparţinând oficiului poştal: BRAŞOV, la data de 13.06.1918! Reamintesc faptul că la acea dată Braşovul se afla în teritoriul ocupat, iar folosirea ştampilei purtând denumirea ungurească a localităţii: BRASSO ar fi fost logică…
Acest document istoric vine să ne demonstreze că Unirea se realizase în fapt, cu mult timp înainte de a fi fost declarată…
Mihai Lucian Valea
Citiţi şi:
- Filigranele emisiunilor Poştei Otomane circulate în teritorii româneşti
- Filigranele emisiunilor Poştei Otomane circulate în teritorii româneşti
- 90 de ani de la primele mărci poştale ale României Mari
- Filigranele emisiunilor poştale bulgare circulate în teritorii româneşti
- Începuturile perioadei filatelice în România
Adaugă comentariu nou