Tipuri de vergeturi si metode pentru combaterea lor
Vergeturile sunt, practic, cicatrici care apar atunci cand pielea se intinde rapid sau cand se restrange dupa ce a fost intinsa. Vergeturile sunt frecvente la femeile gravide sau in randul persoanelor care prezinta modificari bruste de greutate.
Cu toate ca pot persista pentru o perioada mai lunga de timp, in functie de fiecare caz in parte, vergeturile pot fi remediate prin diverse metode, cum ar fi crema vergeturi, fototerapie sau terapie cu laser.
Ce sunt vergeturile?
Cu toate ca si barbatii se pot confrunta cu vergeturi, ele sunt mai frecvente la femei. Acestea pot aparea sub forma unor semne rosiatice sau mov care se intind pe anumite zone ale pielii. Aceste cicatrici se diferentiaza total de pielea normala. Cu toate acestea, vergeturile se pot estompa si pot capata un aspect lucios odata cu trecerea timpului. Aceste semne evidente isi pot face aparitia pe orice zona a corpului, insa sunt mai frecvente pe coapse, fese, solduri, sani, abdomen, zona inferioara a spatelui si partea superioara a bratelor.
Tipuri de vergeturi
Exista doua tipuri principale de vergeturi, in functie de aspectul lor:
- Striae rubrae: vergeturi roz/rosii
- Striae albae: vergeturi albe
De asemenea, vergeturile mai pot fi clasificate in felul urmator:
- Striae gravidarum: aceste vergeturi apar la femeile insarcinate.
- Striae nigrae: vergeturi de culoare gri inchis sau negre (apar, de obicei, la persoanele cu tenul mai inchis la culoare).
- Striae caerulea: aceste vergeturi de nuanta albastru inchis/violet apar si la persoanele cu tenul mai inchis.
- Striae atrophicans: aceste vergeturi sunt cauzate de subtierea pielii. Acestea sunt mai frecvente in cazul celor care sufera de sindrom Cushing, din cauza utilizarii prelungite a corticosteroizilor, sau al celor care sunt supusi unei proceduri chirurgicale.
Simptome
Aspectul vergeturilor este influentat de localizare, cauza, tipul pielii si durata. Cele mai frecvente simptome ale vergeturilor sunt:
- linii care apar pe piele
- dungi rosii, violet, gri deschis sau lucioase
- crestaturi usoare aparute pe piele
- modificarea sau decolorarea in timp a pielii
- vergeturi pe coapse, sani, fese, spate, brate, solduri si abdomen
- mancarime sau iritatie
Cauze
Vergeturile apar in urma intinderii pielii. Mai multi factori, cum ar fi genetica sau nivelul de cortizol din organism, pot influenta aspectul acestora. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale si este recunoscut faptul ca poate slabi fibrele elastice ale pielii.
Factori de risc
Cu toate ca vergeturile pot afecte orice persoana, exista unii factori care cresc riscul de a dezvolta aceste semne care apar pe piele. Printre acestia se numara:
- femeile sunt mai predispuse la vergeturi
- ingrasarea sau slabirea rapida
- sarcina, mai ales in randul femeilor tinere
- un istoric personal sau familial de vergeturi
- cresterea rapida in perioada de adolescenta
- folosirea corticosteroizilor
- afectiunile genetice, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Marfan
- interventia de marire a sanilor
- utilizarea steroizilor anabolizanti
Metode de ameliorare si tratare
De obicei, nu este nevoie de tratament pentru vergeturi. Aceste semne sunt inofensive si de multe ori se estompeaza dupa un anumit timp. La ameliorarea lor pot contribui si diversele variante de tratament, cu toate ca este posibil ca acestea sa nu dispara niciodata total.
Cremele cu retinoizi
Retinoizii, cum ar fi tretinoina, sunt derivate ale vitaminei A care pot fi aplicate pe piele si care pot ameliora aspectul vergeturilor vechi de mai putin de cateva luni. Tretinoina sustine procesul de reconstructie a colagenului, o proteina care se regaseste in piele. Cu ajutorul tretinoinei, vergeturile incep sa capete, dupa un anumit timp, aspect de piele normala. Tretinoina trebuie aplicata cu mare grija si conform instructiunilor, deoarece poate irita pielea.
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite cremele cu retinoizi pentru ca acestea pot afecta copilul.
Fototerapia si terapia cu laser
Fototerapia si terapia cu laser pot stimula nivelul colagenului sau pot imbunatati elasticitatea pielii.
Microneedling (terapia cu microace)
Acest tip de tratament presupune folosirea unui dispozitiv cu ace minuscule care stimuleaza cresterea nivelului de colagen.
Tratamente topice
La mare cautare sunt si produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi cremele, lotiunile si gelurile care au rolul de a ameliora aspectul vergeturilor. Printre cele mai frecvente ingrediente care se gasesc in aceste produse sunt:
- uleiul de masline
- aloe vera
- untul de cacao
- acidul ascorbic
- acidul glicolic
- siliconul
Citiţi şi:
- Tratament laser vergeturi – descoperă soluția inovatoare și eficientă
- Dermatocosmetice esențiale pentru îngrijirea eficientă a tenului și a corpului
- Beneficiile esențiale ale serurilor pentru față: cum și de ce să le integrezi în rutina ta de îngrijire
- 4 tipuri de iritații ale pielii și tratament
- Cum alegi produsele potrivite pentru îngrijirea tenului tău
Adaugă comentariu nou