Top 11 lucruri de luat in drumetii pe munte
Poate ca faci o plimbare cu familia pana la o anumita cascada pe care vreti sa o vizitati. Sau poate ca mergi cu grupul de prieteni catre un varf pe care v-ati propus demult sa il atingeti. Cand lucrurile nu merg asa cum trebuie, bagajul intelept pregatit poate face diferenta dintre o neplacere minora si o intamplare care te expune pericolului. Iata ce ar trebui sa ai la tine, chiar si in timpul unei excursii de o singura zi.
Sisteme de orientare
Cel mai important lucru este sa nu te ratacesti in timpul excursiei programate. O idee buna e sa mergi pe trasee marcate, dar chiar si asa, sistemul de navigatie de pe telefon este un accesoriu util. Ia cu tine un saculet impermeabil si un acumulator extern, caci functia GPS consuma rapid resursele de energie ale telefonului.
Pentru un plus de siguranta recomandam sa ai la tine si o harta a zonei, ambalata impermeabil, si o busola. Si sa inveti sa le folosesti pe ambele.
Binoclu
Un binoclu bun este cu siguranta un accesoriu foarte util pentru ca excursia ta sa fie una memorabila. Cu ajutorul lui poti observa animale si pasari, poti admira peisaje sau ii poti raspunde copilului tau la cele un milion de intrebari: Da’ acolo ce e?
Crema de protectie solara
Indiferent daca e o zi de vara sau de iarna, sau daca pare innorat, crema de protectie solara este un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din nici un bagaj. N-ar fi rau sa iei cu tine si un strugurel cu factor de protectie solara, ochelari de soare polarizati, o palarie cu boruri mari si imbracaminte protectoare.
Nu ignora importanta acestor elemente, caci o jumatate de zi, fara protectie, in zapada, pe soare, poate cauza o afectare a ochilor care iti va ingreuna mult deplasarea.
Imbracaminte de drumetie
Vremea este foarte schimbatoare, asadar e esential sa ai la tine imbracaminte adecvata. Cheia succesului este sa folosesti mai multe straturi de haine subtiri, pe care sa le poti suprapune atunci cand temperatura scade. Cele mai bune solutii sunt haina de ploaie si o jacheta usoara din puf, pe care le poti lua cu tine in orice calatorie, indiferent de prognoza. Poti invata mai multe despre cum te imbraci corect pe munte aici.
Lumina
Frontala nu trebuie sa lipseasca din nici o iesire in natura, chiar daca alegerea initiala este pentru un traseu de 3 - 4 ore in timpul caruia spui ca “nimic nu se poate intampla”. De fapt, o multime de chestii neprevazute se pot intampla, iar in absenta unei surse adecvate de lumina, deplasarea este blocata complet.
Lanterna telefonului sau o lanterna de mana pot servi, desigur, aceluiasi scop, dar iti tin o mana ocupata, ceea ce nu e foarte confortabil prin padure. In plus, daca tocmai te-ai ratacit in noapte, cred ca preferi sa pastrezi bateria telefonului pentru altceva.
Trusa de prim ajutor
Multi excursionisti aleg varianta simpla a trusei de prim ajutor gata facuta; e adevarat, pentru accidentari minore, gasesti in ea tot ceea ce iti trebuie. Pe masura ce traseele tale devin mai complicate, iar tu mai expus unor riscuri specifice, probabil ca vei adauga si altele in trusa de prim ajutor.
Foarte important este sa inlocuiesti produsele folosite de indata ce ajungi acasa; in caz contrar, vei uita si vei porni la urmatorul drum cu trusa incompleta.
Accesorii pentru aprins focul
Ca si in cazul lanternelor, accesoriile de aprins focul sunt “uitate” de majoritatea excursionistilor, pe principiul ca “oricum e o iesire scurta”. Ei bine, orice calator in natura ar trebui sa aiba la el instrumente imbatabile pentru aprinderea focului si priceperea de a le folosi. Doua brichete, chibrituri impermeabile, cateva cuburi din cele folosite pentru aprinderea focului la gratar nu ocupa mult spatiu in bagaj si sunt indispensabile.
O mica trusa pentru reparatii
Cea mai buna alegere este o unealta multifunctionala care iti va pune la dispozitie absolut tot ceea ce ai nevoie in timpul unei iesiri in natura, in caz de urgenta. La aceasta e bine sa adaugi o rola de banda adeziva, ideala pentru a repara eventuale perforatii in echipament.
Alimente
In timpul unei drumetii trebuie sa te asiguri ca iei cu tine suficiente calorii incat sa sustii efortul unei zile intregi pe coclauri. Foarte eficiente sunt batoanele de musli, fructele uscate, semintele si nucile. Pentru masa de pranz, sandvisurile cu carne si branza sunt o alegere potrivita.
In cazul unui traseu lung, de o zi intreaga, e foarte important sa iei cu tine alimente hipercalorice, care ocupa putin spatiu.
Hidratare
Probabil ca hidratarea este cea mai importanta parte a oricarei excursii. E o idee foarte proasta sa te bazezi pe ipotetice surse de apa intalnite pe traseu. Daca totusi alegi sa faci asta, pune in bagaj si un purificator de apa. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa bei din surse neverificate, iar la efortul calatoriei sa se adauge o parazitoza intestinala sau o infectie bacteriana.
Cata apa sa iei cu tine? E la latitudinea ta, in functie de traseul propus, dar iti spunem ca necesarul de apa in caz de efort sustinut este de 4 litri pe persoana, in 24 ore.
Adapost de urgenta
Chiar daca excursia ta ar trebui sa dureze mai putin de o zi, iti recomandam sa adaugi in pagaj un adapost usor, de dimensiuni mici, pe care sa il folosesti in cazul in care, pe neasteptate, devii nevoit sa iti petreci noaptea afara.
Poate ca abordarea aceasta de a fi pregatit pentru orice da senzatia de fatalism, dar nu e deloc asa. Mai ales pe munte, e esential sa ai la tine instrumentele de baza pentru supravietuire si sa te ghidezi dupa principiul “better safe than sorry”.
Tu ce mai pui in bagajul de drumetie?
Citiţi şi:
- Excursie la munte: ce nu trebuie să lipsească din bagaj
- Iti place sa pedalezi? Iata cateva echipamente si accesorii de biciclete de care vei avea nevoie!
- Top 5 motive să folosești o husă pentru telefonul tău Samsung Galaxy S25
- Top 7 gadgeturi tech utile oricui
- Îți place să meșterești prin casă? Iată ce trebuie să conțină trusa ta de scule
Adaugă comentariu nou