Top 5 cărți de povești pe care copiii le adoră
-
View the full image
sursă foto: https://imgur.com/TeMR2kT via Shutterstock
Lectura are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a puilor de oameni. Dincolo de bine-cunoscutele roluri de îmbogățire a vocabularului și de lărgire a orizontului cunoașterii, cititul contribuie și la dezvoltarea creativității, la activarea laturii empatice și, totodată, la îmbunătățirea capacității de concentrare.
Cărțile de povești sunt printre primele tipuri de texte cu care cei mici intră în contact atunci când pătrund în fascinantul univers al literaturii sau, mai bine spus, atunci când sunt ghidați către universul literaturii.
Ca părinte, este esențial să-i insufli copilului tău curiozitatea pentru citit încă din primii ani de viață. Pentru aceasta, este necesar să te orientezi către cărți de povești cu subiecte atractive, bogate în ilustrații, adecvate vârstei micului cititor în devenire.
În continuare îți prezentăm 5 cărți de povești pe care, mai mult ca sigur, copilul tău le va adora:
Cele mai frumoase povești de Frații Grimm
Albă ca Zăpada, Hänsel și Gretel, Cenușăreasa, Rapunzel, Scufița Roșie sunt doar câteva dintre personajele celebre care au făcut parte din copilăria multor generații și care pot face parte și din copilăria micuțului tău - și nu doar prin intermediul filmelor de animație.
Fă-i cunoștință copilului tău, încă din primii ani de viață, cu mult îndrăgitele personaje create de Frații Grimm. Cele mai frumoase povești de Frații Grimm este o carte bogată în ilustrații încântătoare, care se adresează copiilor de peste 3 ani.
Băiețelul cu aripă de fluture
Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută în mediul online drept Prințesa Urbană, este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane de cărți pentru copii din țara noastră, datorită poveștilor sale cu tâlc, scrise într-o manieră plină de blândețe.
Băiețelul cu aripă de fluture spune povestea lui David, un copil diferit de toți ceilalți: acesta s-a născut cu o aripă de fluture în loc de mână, pe care o privește, însă, ca pe un dar, și nu ca pe o povară. Deși nu poate să aplaude sau să se cațere asemenea altor copii, David este fericit cu ceea ce este, se acceptă așa cum este.
Poate fi complicat să-i spui copilului tău de 3-6 ani (intervalul de vârstă căruia i se adresează cartea) că a fi diferit nu înseamnă a fi inadecvat sau defect. Ce poți face, însă, este să-i citești o poveste metaforică despre încrederea în sine.
Osișor își caută un prieten
Această carte de povești pentru copii îl aduce în prim-plan pe Osișor, un schelet mic și singuratic care, odată ce își pierde dințișorul, trăiește o adevărată spaimă: se teme că, din cauza schimbării sale de înfățișare, nu va mai avea nicio șansă să-și facă prieteni.
Viața lui se schimbă în clipa în care întâlnește o fetiță ce-i seamănă din două puncte de vedere esențiale: nici ea nu are prieteni și tocmai și-a pierdut dințișorul de lapte.
Osișor și fetița ajung să se împrietenească, în ciuda diferențelor care există între ei. Astfel, Osișor își caută un prieten este o carte de povești despre prietenie, despre bunătate, despre acceptarea celuilalt așa cum este, cu lumini și umbre deopotrivă. Este, cu siguranță, exemplul perfect de carte pentru copii pentru ceea ce înseamnă empatie.
Prietenul meu, norul
Tot din seria cărților despre prietenie face parte și Prietenul meu, norul. Aceasta spune povestea unei fetițe care se trezește, într-o bună zi, cu un nor în cap. Încântată de ideea de a avea alături un nor, copila decide să-l ia cu ea acasă și să se distreze împreună cu noul său prieten.
Odată cu trecerea zilelor, norul se face din ce în ce mai mare, lucru care duce, în cele din urmă, la organizarea unui consiliu de familie. Ce decid părinții fetiței în legătură cu prietenul său uriaș, noul „locatar”? Rămâne să descoperi alături de micuțul tău!
Cartea curajului
Dacă până acum ți-am prezentat câteva cărți de povești despre empatie și prietenie, iată că vine rândul unei cărți, alcătuite din 10 povestioare pline de tâlc, care vorbește despre curaj.
Toate povestioarele cuprinse în Cartea curajului sunt inspirate din întâmplări adevărate, întâmplări care au avut sau care pot avea loc, la un moment dat, și în viața micuțului tău: momentul în care trebuie să facă o injecție sau când îi este alături unui prieten.
Cartea dorește să sublinieze faptul că a fi curajos nu înseamnă neapărat să fii supererou. Curajul se poate manifesta chiar și în micile sau marile provocări din viața de zi cu zi a puiului de om.
Odată ce va trăi întâmplările alături de personajele din carte, mai mult ca sigur că și micuțul tău se va simți pregătit să-și înfrunte temerile.
După cum bine vezi, cărțile de povești pentru copii ascund semnificații profunde pe care le vei redescoperi și tu odată ce vei parcurge firul narativ, alături de puiul tău.
Adaugă comentariu nou