Tot mai puţini, la Budeşti

prof. Augustin Rus

   După anul 1930 când populația satului Budești era de 1487 locuitori, treptat numărul locuitorilor a început să scadă, din diferite motive. Cele mai importante cauze ale scăderii numărului de locuitori au fost – desprinderea prin fenomenul de „roire” a satului Budești-Fânațe, pierderile din anii războiului și a stăpânirii maghiare (1940-1944), migrarea unor familii sau a tinerilor spre zonele care cereau forță de muncă (Valea Jiului, Hunedoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, iar mai târziu Bistrița, șicanarea prin colectivizare a proprietății private, reducerea natalității etc.

   Recensămintele arată că în anul 1956 erau 1086 locuitori în satul Budești, în 1966-901 locuitori, în 1970 – 928, în 1977 – 886,  în 1992 – 671, în 2002 – 679, în 2011 – 599.

   Hotarul satului Budești are pământuri arabile pe care se pot cultiva grâu, orz, orzoaică, ovăz, porumb, floarea-soarelui, cartofi, plante furajere, pe unele pante viță de vie sau pomi fructiferi, sfeclă de zahăr sau furajeră, in, cânepă, tutun, unele legume.  În ultima vreme s-a renunțat la culturile de sfeclă de zahăr, tutun, în și cânepă deoarece fabricile care prelucrau produsele acestor plante s-au desființat din zona noastră. Cu produsele de la animale  - vite, oi, capre, porci, păsări și cu cele obținute din cultura plantelor se satisfăceau nevoile populației iar surplusul era valorificat prin predarea în centre specializate sau vândute în târguri.

   Datorită îmbătrânirii populației, numărul gospodăriilor în care se cresc animale mari a scăzut continuu, iar terenurile arabile sunt cultivate mai ales de acei locuitori care au mașini agricole. Ca o noutate este faptul că acele familii care au mai mult teren arabil cultivă cam un hectar de pământ cu porumb , producția obținută o folosesc drept combustibil pe timpul iernii deoarece este mai ieftin decât gazul metan sau lemnul.

Discutând cu preotul Șumandea Teodor care păstorește comunitatea ortodoxă din Budești de aproximativ 3 ani de zile, acesta mi-a spus că pe parcursul acestor 3 ani a avut 37 de înmormântări, 13 botezuri și 8 cununii și că aproape jumătate din populația satului are vârsta de peste 70 de ani, fapt ce îl îngrijorează și pe dânsul. Poate că au dreptate statisticienii și demografii care susțin că în anul 2050 populația României va fi de 14 milioane de locuitori, iar în anul 2100 de numai 7 milioane de locuitori.

   Concluzia este simplă  „vom  fi   …   tot  mai  puțini” . 

Comentarii

02/02/18 09:45
Comentator

Lasati ca pe la satele noastre or veni afganistanii, sirienii sau pakistanejii...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5