Tratament în străinătate, după noi reguli

Tratamentul în străinătate al pacienţilor care nu pot fi trataţi în ţară se va face după reguli noi, legislaţia fiind modificată printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii.

Conform actului normativ, au fost stabilite termene clare privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente în străinătate.

Prima obligaţie a bolnavului este aceea de se prezenta în termen de 14 zile la medicul de specialitate care i-a recomandat tratamentul în străinătate, pentru o evaluare a stării de sănătate.

La rândul său, medicul specialist care recomandă tratamentul în străinătate va avea obligaţia de a prezenta un raport medical cu această evaluare a pacientului atât la Direcţia de Sănătate Publică cât şi la Casa de Asigurări de Sănătate, unde factorii de decizie vor aproba în funcţie de complexitatea cazului după care vor face demersurile necesare la MS.

Foarte important pentru pacienţii presaţi de timp, comisia care aprobă finanţarea dosarelor de la nivelul MS se va întruni de două ori pe lună, nu doar o dată, ca până acum. Până acum dosarele erau analizate numai de CAS, însă din acest an vor fi implicate şi direcţiile de sănătate publică.

Pentru anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate a MS are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010 în condiţiile în care se înregistrează tot mai multe cereri din partea bolnavilor, în special a celor cu leucemie, în cazul cărora transplantul de măduvă costă în jur de 100.000 de euro.

O altă noutate este faptul că bolnavii au şi ei libertatea de a contacta clinicile din străinătate. Înainte de această modificare, coordonatorul de programe din judeţ stabilea legătura cu clinicile recomandate de comisie pentru a se stabili condiţiile de tratament.

De multe ori, legătura se stabilea greu, spre disperarea bolnavilor aflaţi în situaţii critice. În concluzie, această modificare va reduce timpii de aşteptare, deoarece pacienţii şi rudele acestora sunt motivaţi să grăbească toată procedura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5