Trecem prin timp, dar păstrăm amintirile
Plecând de la Bulzești, județul Hunedoara, la Dej, profesorul de matematică Gheorghe Giurgiu, prieten al năsăudenilor, a parcurs acest traseu cu rol de ferment și răsfrângeri pozitive asupra creației sale literare, formând o stare de spirit cu reale modele de viață.
Cu un suflu nou, modern,cu curaj și demnitate, vigoare și optimism, bunul meu colaborator în ale scrisului, GheorgheGiurgiu, a scos recent volumul memorialisticde 400 de pagini - „De la Bulzești la Dej. Trecem prin timp, dar păstrăm amintirile”, cu o prefață frumos concepută, cu cuvinte ce au putere, semnată de fosta sa elevă și apoi colegă,prof. Iulia Medveschi. În acest volum a cules impresii, legende din gura sătenilor, aspecte din anii de studii, de dăscălie și activitatea obștească, o carte de debut, prima sa încercare de a da imagine satului natal, a locurilor de acasă cu frumoasele tradiții. O sinteză a îngenuității cu care copilul de ieri a trăit momentul fiecărei clipe, alături de dragii săi părinți Dionisie și Maria,de săteni și prietenii de joacă, cu care a descifrat urme ale trecutului, revărsând darurile infinitelor înfățișări ale vieții cu tipologii sociale și cu stare de spirit tonică.Întâlnim în cartefrumusețea satului, a naturii și cea sufletească, cu năvalnica dorință de a trăi plenar într-un mediu neîntinat de civilizație modernă.
Cu cât ești mai departe de sat, te simți mult mai legat de oameni, de locuri, de obiceiuri, de nostalgie și duioșie, ceea ce creează impresii puternice, cicatrizate în inima fiecăruia dintre noi.
Marele Nicolae Iorga spunea: „istoria satului trebuie scrisă de noi, însă e mai greu să scrii istoria unui sat decât istoria unui stat”. Așa este,dar autorul acestei cărți are o memorie bună și dorința arzătoare de a călători și cerceta, luând notițe la fața locului, culegând impresii și legende din gura sătenilor și din fiecare răsărit de soare, transpune artistic peisajul și descifrează urme ale trecutului,revărsând darurile infinitelor înfățișări ale vieții cotidiene,cu tipologii sociale,oameni, fapte, sate,școală,elevi,munți,ape, drumuri și orașe, un film al notelor de călătorie.
Cartea este un dar al autorului către locul copilăriei, către comuna Bulzești, satul Giurgești județul Hunedoara, locurile de acasă, deci o întoarcere în „topos”.
Redă cu fidelitate viața din mediul rural,tulnicăresele din Țara Moților,târgul de fete de pe Muntele Găina, locurile călcate de Avram Iancu, care trecea prin Bulzești spre a ajunge în Vidra de Sus,căruia moții i-au ridicat o cruce pe Muntele Găina, sfințită la 1 septembrie 1924,cu ocazia centenarului nașterii, la care a participat și regele Ferdinand.
O carte a înțelepciuniistrămoșești cu legile nescrise din memoria colectivă,familia ca un microcosmos, universul gospodăresc și tradițiile locurilor de acasă ce par a lua locul unor legi „scrise”.
În partea a doua, redă traseul său pe drumul dăscăliei de la Curtuiușul Dejului,comuna Vad,Pintic,Ocna Dejului, Dej,cu activitatea sa bogată pe linie didactică și obștească. Coordonator al revistei școlare„Millenium” aȘcolii „Avram Iancu” din Dej,autor a multor articole de specialitate în revistele „Arhimede”, „Tribuna învățământului”, „Revista de pedagogie”, „Revista matematică” și colaborator la mai multe culegeri de matematică pentru gimnaziu, director și director adjunct,instructor de pionieri,consilier local,membru al Asociațiunii Transilvane „Dr.Teodor Mihali” din Dej, organizator al multor expediții pionierești prin Munții Rodnei, îndrumând elevii să se bucure de natură, dar să o și păstreze.Vorbește la superlativ despre Țara Năsăudului și despre zilele minunate petrecute pe cărările de munte pornind din Rodna pe Valea Repedea, cu popas la Lacul Buhăiescu, un lac glaciar, situat la o altitudine de 1905 m, ce face parte din Rezervația Naturală „Pietrosul Rodnei”,întâlnirile cu sătenii din Rodna și Șanț, cu ciobanii care permiteau instalarea corturilor în apropierea stâneiunde elevii dejeni erau serviți cu produse lactate. Povestiri din frumoasele expediții pionierești de pe traseul Rodna -Șanț, tabăra de la Valea Blaznei,popas la izvorul de apă minerală de la Valea Vinului, urcând pe cărările Munților Rodnei și din stațiunea Borșa, din județul Maramureș.Un colț de rai din inima Transilvaniei, cu plante și animale ce se adaptează la mediu, ca de exemplu arnica, rododendronul, pe cerul senin zborul unei acvile, iar printre stânci capra neagră paște liniștită. Amintiri de neuitat din activitatea unui dascăl încărcat de idei,muncă și dăruire, dând cărții de debut un fundament pedagogic și științific, creând un suflet individual și colectiv cu o varietate de talente și obțiuni încadrate în ciclulEducație pentru timpul liber.
În cartea domnului Gheorghe Giurgiu, după cum spune prof. Constantin Albinetz, în postfață – găsim bucuria atâtor întâmplări și atâtor împliniri pe linie profesională și familială, ne deschide conștiința asupra adevărului, asupra adevăratului sens al vieții reale, adică asupra imposibilității de a le exprima, dacă nu ai ajuns la limita cea mai profundă a priceperii fenomenelor vieții de toate zilele.
Sincere felicitări!
Adaugă comentariu nou