Trenul UE are gară la Beclean
Regiunea Nord-Vest a fost reprezentată la seminarul organizat miercuri la Restaurantul “Regal” din Beclean, într-un demers de prezentare a proiectului privind “Dezvoltarea capacității de planificare strategică la nivelul autorităților administrației publice locale a orașelor din România”. Oficialitățile de gazdă și partener al inițiativelor cu finanțare europeană a fost primarul Nicolae Moldovan, care a prezidat întrunirea alături de Vasile Sava, coordonator din partea Asociației Orașelor din România, și de Cătălin Bălan, manager de proiect din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Prezentarea a vizat aspecte ce țin de obiective, activități specifice, rezultate și avantajele implementării pe o perioadă de 22 de luni, într-un program finanțat cu peste șapte milioane de lei, în ideea întăririi capacității administrative a autorităților publice locale și centrale, pentru dezvoltarea puterii de planificare strategică la nivelul orașelor din România. Ținta finală constă în creșterea calității deciziilor luate la nivelul politico-administrativ al orașelor din România, prin corelarea obiectivelor stabilite cu resursele disponibile și cu oportunitățile momentului, rezultate din diferite programe cu finanțare nerambursabilă, în vederea dezvoltării durabile a localităților. Activitățile principale se referă la achizițiile publice, selectarea a o sută de orașe, planificarea de sesiuni de formare, organizarea și desfășurarea seminariilor regionale, trei vizite de studiu în orașe europene, formare de personal, elaborare de strategii și portofolii, analiză statistică, monitorizare, informare, audit. Avantajele avute în vedere se referă la instruirea în domeniul politicilor publice și a managementului de proiect a 300 de funcționari publici din 100 de autorități locale (plus 10 din MDRAP), eleborarea a 100 de strategii de dezvoltare durabilă a localităților și a 100 de portofolii de proiecte.
“În administrație e ca în Biblie: cine crede în proiecte le reușește, cine nu, n-are cum să le realizeze”, a punctat primarul Nicolae Moldovan, subliniind că secretele unei administrații puternice sunt: a crede, a face și a învăța continuu. Exemplul a venit, desigur, din zona Băilor Figa, vizitată de 160.000 de turiști în cele două luni călduroase din această vară. “Când copilăream strângeam ciuperci pe acolo, căci locuiam pe ultima stradă din acea parte a orașului. Nimeni nu s-ar fi gândit atunci la evoluția ce avea să vină aici și nici noi, dacă nu aveam o viziune pe termen lung, nu ajungeam la această fază intermediară de dezvoltare turistică. De aceea, cred că scopul acestui seminar este de a stabili viziuni pe termen lung”, a spus edilul, nu fără a sublinia importanța momentului și necesitatea de a profita de disponibilitatea de specialitate manifestată de la nivel ministerial. “În administație, trenul se oprește din când în când în gara Beclean, dar dacă nu îl știi opri și pentru comunitate, îl pierzi pentru totdeauna.” Pe de altă parte, Cătălin Bălan a avertizat că ultima activitate din proiectul realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu Asociația Orașelor din România și Asociația Secretarilor de Orașe din România, trebuie să dateze din decembrie 2014, dar și că anul 2015, unul deosebit de greu pentru toți cei care lucrează cu fonduri europene, va fi unul crucial pentru administrația locală și centrală.
Citiţi şi:
- Preşedintele CJ BN, Radu Moldovan: Avem nevoie de descentralizarea deciziei şi de prioritizarea investiţiilor publice
- Fostul arhitect şef al judeţului, Mihaela Vrabete, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării
- Reţete economice, la Bistriţa
- Ovidiu Creţu, fostul primar al Bistriţei, membru în Consiliul de Supraveghere al Organizaţiei Europene de Planificare Strategică
- Guvernul reclasifică toate localităţile. Pentru comunele depopulate se propune unificarea. Vezi ce localităţi din judeţ sunt vizate!
Adaugă comentariu nou