Trişca a sunat pe dealurile Ilvelor

Timp de două zile, la Leşu, s-au derulat ample manifestări dedicate celei de-a 39-a ediţii a Festivalului Interjudeţean „Rapsodia trişcaşilor”. Şi de această dată, locuitorii de pe Valea Ilvelor au demonstrat că muzica oferită de caval şi trişcă are ritmuri îngereşti coborând din ancestralitate. Din anul 1968, când a avut loc prima ediţie, până acum, pe Valea Ilvelor au poposit ansambluri reprezentative care au adus cântul, jocul şi portul românesc în mijlocul sătenilor, depozitari şi ei de adevărate comori folclorice.

La Căminul Cultural a avut loc un adevărat eveniment în care rolul principal l-a avut cartea semnată de trei fiice ale acestor locuri: Ioana Precup, Elisabeta Luşcan şi Veronica Oşorheian. Veronica Oşorheian a prezentat volumul „Săsănuţa cu scrisori”, carte ce ne prezintă corespondenţa soldatului Toma Artene. Emoţionante momente care vorbesc despre cel de-al doilea Război Mondial. O istorie scrisă prin intermediul „cărţilor” de pe front. Ioana Precup vorbeşte despre drumul spre leagănul veşniciei prin intermediul versurilor. O poetă autentică, trăitoare într-o familie în care cultura populară a fost la rang de cinste.

Despre şezătoare şi contextul acestei manifestări ample din satul românesc a scris Elisabeta Luşcan. Tot la Căminul Cultural a fost vernisată expoziţia de pictură naivă a lui Valeriu Gălan.

Anul acesta, titlul de „Cetăţean de onoare” a fost acordat de către primarul Nicolae Lupşan lui Marius Mălai, cel care a construit, printre altele, marele baraj Vidraru de pe Argeş.

A doua zi, formaţiile de trişcaşi din Leşu, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Vaideni (Vâlcea) şi Hodac (Mureş) au impresionat asistenţa numeroasă prezentă pe dealurile din preajma scenei. Nu au lipsit din spectacol momentele oferite de ansamblurile „Plaiuri Someşene” – Feldru, „Păuniţa” – Sângeorz-Băi şi profesioniştii de la „Dor Românesc” şi „Mureşul”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5