UDMR va sesiza Curtea Constituţională dacă „votul uninominal pur” trece de Parlament
Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu modificarea legii electorale în sensul propus de USL, vot uninominal pur, şi va sesiza Curtea Constituţională a României dacă legea va fi adoptată în aceeaşi formulă şi la Camera Deputaţilor.
„În ceea ce priveşte intenţia USL de a schimba sistemul electoral, eu am mai spus şi repet de fiecare dată, ar fi greşeala cea mai mare ca după 22 ani să schimbi un sistem electoral care a asigurat o reprezentare proporţională pentru fiecare comunitate, pentru fiecare om, să schimbi acest sistem proporţional cu un sistem care va determina un dezechilibru total în viaţa politică. Şi nu numia pentru maghiari, ci pentru toată societatea românească”, a precizat Kelemen Hunor.
Potrivit preşedintelui UDMR, votul uninominal pur va determina rezultate distorsionate, pentru că voturile perdanţilor din colegii nu se va mai regăsi undeva. „Un partid sau o oaliţie cu 40-45%, prin sistemul propus de USL, poate să ajungă la 70% din mandate, deci are posibilitatea de a dubla rezultatele faţă de susţinerea populară, în timp ce un partid cu 20-25% s-ar putea să rămână în afara Parlamentului, dacă nu se situează pe primul loc în colegiile uninominale sau s-ar putea să aibă doar 5, 10, 7, 6% reprezentare cu o susţinere de 20-25%”, a explicat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a spus că un astfel de sistem electoral mai este folosit doar în Marea Britanie, însă şi guvernanţii de la Londra se gândesc să facă o modificare spre un sistem electoral proporţional.
„Nici când eram la guvernarea nu am fost de acord. Dacă aveţi impresia că m-am schimbat între timp, vă înşelaţi. Nu am fost de acord nici cu Băsescu şi am avut multe dispute cu preşedintele republicii şi cu PDL, nu sunt de acord nici cu Crin Antonescu şi cu Ponta în această chestiune. Dacă cineva s-a schimbat, s-a schimbat USL şi PDL. Nu eu mi-am schimbat punctul de vedere”, a mai spus preşedinte formaţiunii.
Una peste alta, UDMR nu va vota proiectul în această formulă la Camera Deputaţilor, dar nici alte proiecte care nu conduc la dezvoltarea societăţii. În schimb, parlamentarii UDMR vor susţine alte proiecte legislative, preum majorarea salariilor în sistemul bugetar, amnistia fiscală, Tratatul Fiscal.
Citiţi şi:
- Kelemen întrebat dacă exclude intrarea la guvernare alături de USL: Nu exclud nimic sau aproape nimic
- UDMR susţine comasarea alegerilor, dar vrea un sistem electoral mixt
- Kelemen Hunor: Referendumul propus de Traian Băsescu, o mişcare politică genială, dar UDMR nu susţine acest referendum
- Kelemen Hunor, despre revizuirea Constituţiei: Avem şansa să mergem în faţa electoratului cu o lege fundamentală, mai bună decât cea existentă
- Kelemen Hunor, succesorul lui Marko Bela la şefia Uniunii, nu vrea să iasă din Coaliţia cu PDL
Comentarii
Stimati domni, Dvs sunteti doar 6-7% din populatie si tot cam asa si pe linie de partid... Nu vi se pare ca ati cam fost favorizati pana cuma si ca ati avut mult mai multi care v-au "reprezentat" ...?
Adaugă comentariu nou