Taina plantelor

Ulei esențial de BUSUIOC (Ocimum basilicum)

Prof. dr. Maria Pop
Busuiocul este o plantă ierboasă cu origini tropicale din aceeași familie cu Menta, Salvia, Cimbrul sau Isopul. Similar acestora, el are proprietăți aromatice deosebite însoțite de o acțiune sanogenă, recunoscute din timpuri străvechi. Datorită caracterului său energizant, care stimulează claritatea mentală, busuiocul este văzut și în zilele noastre ca o plantă sacră care oferă protecție și înălțare spirituală. Astfel, grecii și egiptenii antici considerau că planta putea permite decedaților să pătrundă în rai, iar în religia creștin-ortodoxă, aceasta este folosită în apa sfințită. Similar, Busuiocul este folosit în medicina Chineza și Ayurveda pentru echilibrarea centrilor energetici ai gâtului și inimii și pentru stimularea mentală. De asemenea această plantă este considerată sacră în religia Hindusă fiind asociată cu Krishna și Vishuu. Uleiul esențial de Busuioc este extras din frunzele și florile plantei și este bogat în: linalool, α-pinen, β-pinen, eugenol, citronelol, geraniol, cis-ocimen, cinamat, mircen, camfen, metil-cavicol(estragol), camfor și limonen. În aromaterapie și parfumerie Busuiocul este considerat o notă de top, cu miros dulceierbos, revigorant, cu nuanțe subtile de lemn-dulce, anason sau scorțișoară. Busuiocul este o plantă sacră ce oferă protecție și înălțare spirituală; Are proprietăți de calmare a tusei, de distrugere a bacteriilor patogene și de scădere a febrei; Este un tonic și calmant al sistemului nervos; Reduce spasmele musculare respiratorii, gastrice și intestinale; Este un tonic digestiv și un reglator al digestiei; Combate viermii paraziți; Reduce greața, voma și răul de călătorie; Îmbunătățește circulația venoasă a sângelui și reglează presiunea arterială; Contribuie la dezintoxicarea ficatului și reduce transformarea zaharurilor în grăsimi; Contribuie la dezinfectarea rănilor și inflamațiilor tegumentare. Întărește sistemul imunitar.
Uleiul esențial de Busuioc se recomandă în: afecțiuni respiratorii (gripă, viroze, stări febrile, tuse, bronșită, astm bronșic, emfizem pulmonar, infecții ale sinusurilor); stări depresive, de anxietate, ulei esențial de BUSUIOC (Ocimum basilicum) emotivitate, stres, dureri de cap; infecții urinare (cistită, nefrită, prostatită), gastrită, ulcer gastro-duodenal, balonare, flatulență, indigestie, colită, anorexie; parazitoze intestinale; reglarea apetitului și managementul greutății corporale, normalizarea ciclului menstrual; răni și infecții tegumentare. Folosit topic, uleiul de Busuioc are proprietați antiinflamatoare, antispastice, analgezice, antibacteriene, antiacneice, anticelulitice, antioxidante și antiîmbătrânire. 
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături ulei esențial de Busuioc în amestec cu 30 ml apă, pentru aromaterapie, odorizarea ambientului. Pentru masaj 3-5 picături dizolvate în ulei vegetal. Pentru inhalații înboli respiratorii se folosesc 2-3 picături dizolvate în apă fierbinte. Ca ingredient se folosește în creme de față, loțiuni pentru păr și corp.
Intern: se utilizează numai sub supravegherea atentă a fitoterapeutului sau farmacistului. Atenție! Nu se folosește de femeile însărcinate sau care alăptează și de către copii sub 16 ani deoarece
poate irita ușor pielea, se recomandă folosirea diluată și testarea pe o porțiune mică de piele înainte de utilizare.
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericumimpex.ro
- Bd.Decebal, Nr.44,Bloc.K2,Parter; telefon:0263701935; mail:[email protected]
- Calea Moldovei Nr.40,incinta Kaufland;
 telefon: 0767688755;  mail:[email protected]

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5