Ultimele sfaturi înainte de alegerile prezidenţiale
-
View the full image
foto
Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Bistriţa şi localităţile din jur, au fost instruiţi, ieri, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” cu privire la modul de desfăşurare a scrutinului din 22 noiembrie 2009. Dat fiind numărul foarte mare, 750 de persoane, cei care vor conduce birourile electorale ale secţiilor de votare au fost împărţiţi în două grupe, urmând ca azi să se prezinte la instruire preşedinţii şi locţiitorii secţiilor din Năsăud, Beclean şi localităţile învecinate. Procedura de desfăşurare a procesului electiv le-a fost prezentată de reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean, ai Instituţiei Prefectului, ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ai Direcţiei Judeţene de Statistică.
De la început, preşedinţilor şi locţiitorilor li s-a atras atenţia să nu permită accesul şi staţionarea în secţiile de votare a primarilor sau a altor membri ai partidelor politice decât cei care fac parte din birourile electorale. Toţi preşedinţii secţiilor au primit telefoane mobile cu care să comunice dacă apar probleme şi să poată fi contactaţi de BEJ.
Trei buletine de vot, unul pentru alegeri şi două pentru referendum
Materialele de vot, inclusiv buletinele, 323.170 de buletine de vot, vor fi ridicate de la tipografia „Revox”, vineri, începând cu ora 12.00. Sâmbătă, între orele 18.00 şi 20.00, se primesc cererile pentru urna mobilă, acestea trebuind să fie însoţite de acte medicale care să ateste că persoana pentru care se solicită urna este netransportabilă. Sâmbătă, după ora 20.00, secţiile de vot se sigilează, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea "VOTAT" trebuind să rămână în secţie.
Scrutinul pentru alegerea preşedintelui României şi pentru referendum va debuta duminică, 22 noiembrie, la ora 7.00, urnele închizându-se la ora 21.00. Celor care se vor prezenta la urne li se vor înmâna trei buletine, unul pentru alegeri şi două pentru referendum. Potrivit reprezentanţilor BEJ, o persoană poate primi un nou buletin o singură dată, dar numai înainte ca primul să fie introdus în urnă.
Persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor îşi pot exprima votul doar la secţiile speciale. Prevederea se aplică şi în cazul celor care au flotant, aceştia neputând vota pe liste suplimentare în secţia cea mai apropiată de domiciliul actual. În cazul celor care votează în secţiile speciale, aceştia vor trebui să semneze câte două declaraţii pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă parte, prima declaraţie fiind valabilă pentru alegeri, cealaltă pentru referendum. Declaraţii pe propria răspundere vor trebui să semneze şi membrii secţiilor de votare.
Preşedinţilor li s-a explicat faptul că o persoană poate să refuze să voteze fie pentru alegeri, fie pentru referendum, caz în care pe listă trebuie trasă o bară în dreptul numelui său, astfel încât să nu mai poată vota a doua oară. De altfel, cetăţenii cu drept de vot au dreptul să intre în secţie doar o singură dată. Urna mobilă va fi însoţită de locţiitor, un membru al secţiei şi reprezentantul MAI. Bolnavii din spitale nu vor putea, însă, vota cu urna specială. Trebuie precizat că se poate vota pe baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.
Vineri se instalează camerele web pentru secţiile speciale
Prefectul judeţului, Cristian Florian, a menţionat că în ziua votului mai multe echipe mixte de control se vor deplasa pe la secţiile de votare ca să supravegheze buna desfăşurare a procesului electoral. În judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru alegerile prezidenţiale vor fi realizate 375 de secţii de votare, din care 62 sunt secţii speciale. Secţiile speciale vor fi supravegheate printr-un sistem video cu camere web, care vor fi instalate începând de vineri, după terminarea orelor de curs din şcoli, urmând ca sâmbătă, să fie efectuate probele necesare, în vederea asigurării unei bune funcţionări a echipamentelor IT.
Atenţionări
Preşedinţii şi locţiitorii au fost atenţionaţi că persoanele care vin în secţiile de votare pentru a-şi exprima opţiunile n-au voie să revină în secţie chiar dacă invocă faptul că n-ar fi votat pentru unul dintre scrutinele programate pe 22 noiembrie. Totodată, judecătorul Ilie Ursu, preşedintele BEJ, a atras atenţia celor veniţi la instruire că, în cazul în care nu-şi tratează cu responsabilitate atribuţiile ce le revin, AEP nu le va mai elibera avizul favorabil care să le permită supravegherea şi a altor scrutine electorale pe viitor. Nu în ultimul rând, Ilie Ursu a anunţat că, pentru scrutinele de duminică, au fost acreditaţi foarte mulţi observatori şi reprezentanţi mass-media interesaţi să urmărească procesul electoral.
Adaugă comentariu nou