Un ALTfel de gandire: gandirea laterala
Saptamana Nationala a Participarii Active a Tinerilor este o saptamana ALTfel, o invitatie la alta atitudine si alta stare de spirit - spiritul participarii tinerilor si al celor care lucreaza cu tinerii. ALTfel este si cuvantul cheie al proiectului „Lateral inseamna inainte” - o initiativa a asociatiei Ascendent cu spriinul Primariei Municipiului Bistrita, de a promova gandirea laterala (creativa) ca modalitate de a obtine solutii inovatoare la problemele specifice tinerilor.
Ca si gandirea logica (verticala), gandirea creativa (laterala) este un mod de folosire a mintii, dar...altfel. Edward de Bono, autorul conceptului de gândire laterală, explica astfel: există o gândire verticală care caută o anumită soluţie pentru o anumită problemă “săpând” în adâncimea domeniului din care aceasta face parte. Pe de altă parte, spectrul soluţiilor posibile poate fi mult lărgit mergând în lateral, adică lărgind domeniul din care provine problema şi căutând variante inedite şi insolite de soluţionare. Acestei “deplasări” laterale, care nu se încadrează în modelele cunoscute sau în clişeele obişnuite de rezolvare a unei probleme, de Bono i-a spus “gândire laterală”. Savantul are o atat de mare notorietate ca lider al metodelor de creativitate, incat Uniunea Astronomica Internationala a botezat cu numele său un asteroid, cele mai importante corporatii de afaceri din lume apeleaza la consultanta sa, iar numele sau se afla în lista primelor 250 de personalităţi care au marcat decisiv progresul omenirii.
Gandirea laterala poate fi o metoda educativa captivanta, atat pentru copii si tineri, cat si pentru adulti, indiferent de domeniul lor de interes. De la elevi la echipele manageriale de varf, gandirea laterala a adus tuturor celor care au aplicat-o o noua perspectiva asupra felului in care functioneaza propria minte si o uimitoare crestere a capacitatii de a propune idei noi, de a gasi solutii si a obtine rezultate peste asteptari.
Am initiat si noi, partenerii in acest proiect – Directia de Sanatate Publica, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, exersarea unor tehnici de gandire laterala in activitatile cu tinerii la Centrul Comunitar pentru Tineret din Bistrita. Este inca un inceput, dar „provocarea continua” cu intentia de a starni interesul celor din scolile bistritene, cel putin experimental...ca ALTfel de a face educatie.
Citiţi şi:
- Bruno Moraes a spart gheaţa
- Nu s-a asigurat pentru viaţă!
- Studiu- Care sunt trucurile care te ajută cu adevărat să gândești creativ? Află ce poți face azi pentru a avea idei mărețe mâine
- Studiu- Care sunt trucurile care te ajută cu adevărat să gândești creativ? Află ce poți face azi pentru a avea idei mărețe mâine
- Metode și tehnici pentru dezvoltarea gândirii creative în educația timpurie
Adaugă comentariu nou