Un autentic şi strămoşesc Crăciun în Bistriţa-Năsăud. porcul a fost tăiat, bucatele şi voia bună vă aşteaptă
O sărbătoare şi un eveniment de suflet şi pentru sufletul românilor, când datina străbună ne aduce în prag de sărbători – Naşterea Domnului Iisus Hristos – Sfântul Crăciun, un prilej de bucurie, rugăciune, smerenie, iertare şi binecuvântare dumnezeiască, când strămoşii noştri trăiau la maximum naşterea lui Iisus în ieslea din Viflaim, acest minunat obicei al colindelor, tăiatul porcului, pregătirea bucatelor, atelierele de creaţie sunt continuate cu dragoste şi implicare de către Consiliul Judeţean B-N, Complexul Muzeal B-N şi CJC B-N în cadrul unei frumoase şi trăitoare manifestări – „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”, reamintind tinerei generaţii care este rolul şi importanţa Sfântului Crăciun şi a obiceiurilor dedicate acestui mare praznic al creştinătăţii.
În curtea Muzeului din Bistriţa activităţile dedicate acestui eveniment au debutat în 22 decembrie, la ora 9.00, cu manifestarea „O brad frumos”, constând în ateliere de creaţii pentru ornamente executate de elevi din municipiu, în care şi-au demonstrat creativitatea, imaginaţia şi sufletul depus în realizarea frumoaselor podoabe.
S-au întrecut în a crea ornamente de Crăciun, de o gingăşie aparte, în cadrul atelierului, elevii de la C.N. „Andrei Mureşanu” de la clasa pregătitoare, conduşi de prof. Rodica Hâlmu şi elevii de la C.N. „Liviu Rebreanu”, clasa a IV-a B, conduşi cu competenţă de prof. înv. Ioana Matei.
Un aspect ce trebuie remarcat este prezenţa la această manifestare – Crăciun în B-N – a singurului producător de ţuică autorizat în judeţ şi în Ardeal, cu marcă înregistrată – AF Angelini din Salva, producătorul Ioan Angelini prezentând produsul tradiţional – ţuica – de toate categoriile, care este testată şi corespunde normelor europene, având solicitări şi desfacere în judeţ, ţară şi se află în discuţii pentru a livra produsul şi peste hotare.
Ioan Angelini ne-a precizat că denumirea produsului este „Ţuică cu mărgele” datorită faptului că ţuica de la 50 grade în sus face mărgele, iar de la 50 grade în jos nu face, un produs natural şi apreciat de cetăţeni.
Prezenţa valoroşilor şi autenticilor producători individuali, cu produse ecologice, a fost o prezenţă binefăcătoare, la acest eveniment enumerând pe Saveta Ban din Liviu Rebreanu, nr. 88, cu pâine, plăcinte, brânzoaice, cornuleţe, cozonac etc., cunoscuta şi apreciata creatoare populară şi rapsod popular Floarea Cosmi din Runcu Salvei, Gavrilă Buta Pop – un vestit curelar şi consacratul creator popular Sorin Tisa din Bistriţa, creator de artă, dr. Ioan Chintăuan, fost director al Muzeului Bistriţa, Dumitru şi Dana Zinveliu din Zagra etc, în cadrul Târgului de produse tradiţionale.
Au evoluat, cu frumoase colinde, grupul de colindători din Coşbuc, Bistriţa etc., care au încântat asistenţa.
Un moment mult aşteptat, constând în tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor de Sfântul Crăciun, când un dolofan de peste 200 kg a fost pârlit, tranşat, pregătit şi oferit în cadrul ceremonialului Pomana porcului, inclusiv cu degustarea şoricilor şi a urechilor.
Au fost apreciate ofertele din cadrul Produs în Bistriţa-Năsăud, de Crăciun, de toate de pus pe masă, de „gătat” casa şi înfrumuseţat gazda, cât şi cuvinte vechi în bradul de Crăciun, fragmente şi citate din cartea veche a patrimoniului muzeal, cât şi Poveşti de Crăciun – proiecţie de film, urmate de „Din casă în casă” la casa tradiţională din curtea muzeului, întâlnirea cu Moş Crăciun, împodobirea bradului şi primirea colindătorilor.
Citiţi şi:
- Tăiatul porcului, ca pe la gazde, și bucate alese la Crăciun în Bistrița-Năsăud!
- La Crăciun în Bistrița-Năsăud s-a tăiat porcul. Directorul Gavrilaş a împărţit şorici la toată lumea!
- Bunătăţile judeţului la Târgul de Crăciun
- CRĂCIUN ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD. Tăiatul porcului și pregătirea bucatelor, atelier de creații, colind cu Cristian Pomohaci
- Se vestește Crăciun în Bistrița-Năsăud! Ca pe la noi!
Adaugă comentariu nou