Un frumos program artistic de Bobotează, la Rodna

prof. Liviu Păiuş

Una dintre cele mai vechi localităţi din Ţara Năsăudului, Rodna, după denumirea ei şi „Rodna veche” trăieşte din nou, în ultima vreme, o puternică viaţă culturală, prin manifestările organizate la nivel local, dar cu puternice rezonanţe şi în afara judeţului sau peste hotare.

În acest sens, nu vorbim numai de frumoasa fanfară din Rodna, care a reuşit să treacă peste vremelniciile momentului şi să se facă cunoscută atât în judeţ, dar şi peste hotare, chiar. (Despre aceasta vom scrie mai târziu).

În ziua de 4 ianuarie 2015, a avut loc, la Rodna, un frumos program artistic, care s-a desfăşurat în sala Căminu Cultural „Memorandist Gherasim Domide”, program care a cuprins dansuri şi cântece populare.

Manifestarea a avut ca principal factor Asociaţia folclorică „Dor Someşan” din Rodna, instructor Adrian Paşcu, care a prezentat dansuri populare de pe Valea Someşului, cât şi unele dansuri din alte zone, cum sunt: „Dansul fetelor de la Crihalma” sau un dans din Bucovina şi unul din Şieu. Ansamblul „Dor Someşan” din Rodna a adus în scenă trei grupe de dansatori, repartizaţi, în general, pe vârste, circa 60 de dansatori de vârste diferite, de la cea mai tânără dansatoare (Pătrăşcan Ioana, de 8 ani) până la peste 50 ani (Sabo Ianoş) şi de diferite profesii, toţi animaţi de dragostea pentru dansul popular. În paranteză fie spus că echipele de dansuri sunt soţi şi soţii sau chiar familii întregi. Instructorul Adrian Paşcu merită toate felicitările pentru abnegaţia şi profesionalismul cu care a îndrumat şi şlefuit formaţiile de dansatori, aşa după cum trebuie admirat şi abnegaţia dansatorilor, care, din proprie iniţiativă, s-au instruit în arta dansului popular.

În cadrul ansamblului activează şi cei mai reprezentativi solişti de muzică populară din Rodna: Lenuţa Filipoi, Florina Cozonac, Lenuţa Pătrăşcan, Elena Hazbei, care au interpretat cântece populare româneşti din Valea Someşului.

Foarte apreciată a fost sceneta prezentată de trupa Teatrul nescris din comuna Şanţ, care a satirizat fapte imorale pentru morala populară, aceasta continuând tradiţia începută de bătrânul Iugan Constantin în anul 1935.

Nu trebuie să nu apreciem evoluţia dansatorilor din ansamblul „Baladele Bistriţei”, ca şi cântecele populare intepretate de soliştii de muzică populară ai acestui ansamblu: Petruţa Creţa, Adrian Măgheruşan, Florin Moldovan şi Marcel Avram, precum şi ale cântăreţei din Mureş, Camelia Moldovan.

Ilustraţia muzicală a fost asigurată de formaţia alcătuită din: Vasile Ceuca, George Ceuca, Florin Moisil, dar care a interpretat şi frumoase melodii populare.

Prezentarea programului a fost făcută cu mult farmec şi profesionalism de cunoscutul cântăreţ de muzică populară Marcel Avram.

Deosebit de frumoasa manifestare care a avut loc în data de 4 ianuarie, după masă, a fost sprijinită de Primăria Rodna şi Consiliul Local Rodna, cărora spectatorii le-au mulţumit prin ropote de aplauze, atât pe tot parcursul programului, cât şi la sfârşit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5