Un om al faptelor Ioan Seni-70

Ioan Mititean

Aniversăm un om al faptelor ce s-a ridicat prin cultură la cele mai înalte demnități, acoperindu-se de gloria profesionalismului, ca istoric și președinte al ASTREI Năsăud-profesorul Ioan Seni . Ca dascăl în satul natal și Năsăud a fost pasionat de cercetare, consultând cu migală documente autentice cât și presa timpului aducând în prim plan adevărul istoric.
A cercetat Valea Someșului de la izvor la vărsare spre a descoperi personalități ale culturi, iubitori ai frumosului din natură și societate, personalități rânduite în ordine alfabetică în Dicționarul culturii și civilizației, păstrând structura și regulile de alcătuire a unui dicțioinar autentic, la care a reușit să atragă o mulțime de colaboratori ce vor rămâne în conștiința colectivă prin gradul de stabilitate și modul de conduită.
Pe aceeași baricadă a scrisului a cochetat cu viața astristă încă de la primele începuturi până azi cât și cu năsăudenii participanți la Marea Unire.Este membru în Liga Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, predând cititorilor cărți cu o sursă de documentare autentică și inedită, pentru care îi acordăm toată stima și considerațiunea.
Cuvintele cheie ce pot fi folosite în caracterizarea profesorului Ioan Seni sunt liberetatea cuvântului și responsabilitatea ce fac apel la decență și bun simț .Asociația Culturală pe care o conduce de 25 de ani se dovedește a fi un educator public ,întărind rolul fiecărui astrist pentru binele comun ca un garant al calității ,că de fapt cifra 7 care începând cu data de azi îl însoțește la tot pasul, este cifra perfecțiunii divine,ceva desăvârșit, la fel ca în săptămâna Creației din Geneza.Creația și definirea săptămânii au fost atât de complete și terminate în 7 zile ,fapt ce întărește convingerea că 7,este un număr desăvârșit sau un lucru finalizat ,așa cum sărbătoritul zilei se luptă să finalizeze Cartea Academicienilor năsăudeni și bistrițeni cât și cartea dedicată cărturarilor din familia Seni . Cifra ce-l însoțește exprimă cele 7 virtuți ale omului-smerenia, dăruirea, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinența, și sărguința,elemente ce pot fi incluse în caracterizarea acestui personaj.
Profesorul Ioan Seni a îmbrăcat o formă utilă de afirmare comunitară ,o prezență vie a Năsăudului ca om al cetății, cu respect față de cei ce slujesc cultura prin voluntariat și smerenia față de Dumnezeu ca un slujitor pasionat în corul bisericii” Laudațio “ .Este un luptător pentru păstrarea tradițiilor străbune .Dovadă fiind organizarea an de an a Festivalului Ilvean, având ca tematică obiceiurile sărbătorilor de iarnă,ajungând la ediția 20 .
Este apreciat pentru modul în care dă sens vieții .Toată viața lui de dascăl a fost atât la catedră ,la microfon la diferite simpozioane pe teme istorice, pe scenă în compania acordeonului, instruiund atâtea formații de călușari cât și pe terenul de sport , dând sens vieții în sine, conturând un model al dascălului eminent.Nu acceptă înfrângerea ,se simte ușor ca un fulg de nea și dacă și-ar găsi pereche s-ar înrola în echipa de dansuri .
E cuprins de parfumul îmbălsămat a amintirilor dulci de pe Scrada și Dobodea,Valea Gersei-Rebrișoara, amintiri plăcute din familia în care a crescut ,o familie numeroasă cu 6 copii,el fiind cel mai mare era antrenat la munci gospodărești și grija față de frații mai mici .Părinții,Mihailă și Varvara,țărani cu gândire filozofică, le-au dat o educație în spiritul muncii cinstite, adevărului și a lucrului bine făcut . Fiul lor mai mare Nelu, a preluat tactica bunului gospodar, devenind un grădinar și pomicultor convins.Are livadă cu zeci de pomi de el plantați ,livadă bine întreținută cu contribuția soției Ana, a fiicelor și cei trei nepoței minunați ce zburdă prin livadă și servesc fructe de toate felurile.
Nu uită de colegii de joacă și de școală de pe Valea Gersei, cu care și-a împletit visurile în anii copilăriei, care au devenit oameni falnici și drepți ca brazii din codri ce slujesc vetrele lor, cum le-au fost moșii și strămoșii. Prin tot ce a făcut și face în continuare, instituie în jurul său modele, cu un potențial de înzestrare creativă, o prezență activă în lumea intelectuală a județului.
Mă simt onorat, că pot să-mi exprim gândurile privitoare la un cărturar cu nume de referință din Țara Năsăudului, care a depășit cu mult granițele specialitații sale .
La mulți ani !

Comentarii

05/01/16 13:51
Dr. Marius Nico...

Domnule profesor, va rog sa-mi permiteti sa va urez viata lunga alaturi de cei dragi! De asemenea sa aveti in continuare putere va urmati visul cel dintai, sa vedeti in jurul dvs. numai oameni multumiti si fericiti ! Cu respect, MNP Un sincer LA MULTI ANI si din partea Clubului Monarhistilor Bistriteni !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5