Un scriitor, o școală, un nume – Aurel Rău
Când vorbim de școală, vorbim implicit de cărți și, în mod firesc, de scriitori, de cei care, atenți la cuvinte, făuresc universuri fascinante sau ne zugrăvesc realitatea imediată într-un fel aparte.
Aproape toți am fost marcați, într-un fel sau altul, de lecturile copilăriei, apoi, adolescenți fiind, am trăit fiorii aventurilor, alături de o multitudine de personaje, iar, pe urmă, maturi, găsim deseori în carte un prieten de nădejde, putând spune și noi că „Ești ceea ce citești” (Editura Baroque) sau că „Ai atâtea vieți, câte cărți ai citit.” (Editura Humanitas).
Acum, cel puțin în România, dacă nu pe mapamond, s-au ridicat câteva îngrijorătoare probleme privind criza școlii contemporane, cartea ca element formativ și lipsa de modele autentice la care tinerii să se raporteze.
Am făcut acest excurs, tocmai pentru a pune în evidență triunghiul școală – carte – model, unul pe care suntem datori să-l susținem și să-l promovăm toți cei care ne dorim un climat cultural sănătos.
În sensul celor de mai sus
noi,
Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud,
propunem forurilor decizionale
ca Școala Generală din Josenii Bârgăului
să poarte numele venerabilului nonagenar, scriitorul Aurel Rău.
Considerăm oportună o astfel de inițiativă având în vedere personalitatea de excepție a lui Aurel Rău, scriitor – „...cel mai important poet în viață al Transilvaniei”, în opinia unuia dintre cei mai buni critici de poezie, anume Gheorghe Grigurcu – și, nu în ultimul rând, fiu al satului Josenii Bârgăului.
Se alătură propunerii noastre Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, prin Irina Petraș, președinte.
Citiţi şi:
- ASTRA, Societatea Scriitorilor BN şi Uniunea Scriitorilor-Filiala Cluj propun ca Școala Gimnazială Josenii Bârgăului să primească numele scriitorului AUREL RĂU
- În prezenţa scriitorului, Școala Gimnazială Josenii Bârgăului a primit numele Aurel Rău, la propunerea Societatăţii Scriitorilor BN, a Uniunii Scriitorilor-Filiala Cluj şi a ASTREI
- Remember Ion Oarcăsu – scriitor, critic şi mentor literar
- Elena M. Cîmpan: Hronic la conferirea numelui unei școli
- Revista „Arhivele Bistriței” îl sărbătorește, în noul ei număr, pe poetul Aurel Rău
Adaugă comentariu nou