Urmașii breslelor Bistriței vă dau din nou întâlnire în inima cetății
Efervescență, culoare, atmosfera unor vremuri memorabile în care Bistrița devenea, în a doua jumătate a lui august, unul dintre cele mai importante orașe din Europa Centrală şi de Est - toate acestea sunt aievea pentru trei zile, în inima cetății, însuflețite de urmașii vestitelor bresle ale burgului.
E timpul pentru Târgul Breslelor Moderne “Produs în Bistrița-Năsăud “, ediția a III-a – unicul eveniment din acest an care marchează, în mod simbolic, un moment important din istoria orașului nostru: Bulgiului – Târgul Mare al Bistriței.
În Evul Mediu, Bistrița era unul dintre cele mai înfloritoare burguri ale Transilvaniei. În 1353, orașul primește din partea Regelui Ludovic I privilegiul de a ţine un târg anual de Sf. Bartolomeu (24 august), care se întindea pe mai multe zile. ”Bulgiul”, așa cum îl numeau locuitorii era un prilej de negocieri și negoț - breslele bistrițene fiind vestite dincolo de granițe - precum și unul de distracție. Tot în această perioadă, oraşul a primit sigiliul propriu - un cap de struţ încoronat, cu o potcoavă de aur în cioc, care simbolizează după vechea heraldică, îndeletnicirile cele mai importante ale bistriţenilor: meşteşugăritul şi comerţul.
Târgurile au dăinuit de-a lungul veacurilor ca principală metodă de valorificare a produselor meșteșugărești, iar, în zilele noastre, în condițiile restrictive impuse de pandemia COVID-19 și în lipsa unor evenimente complexe, ele sunt, practic, singura modalitate directă, față în față, de susținere a sectorului meșteșugăresc.
Pentru a marca, în mod simbolic, acel moment important din istoria Bistriței, grație căruia burgul a devenit un important centru economic și comercial, cea de-a treia ediție a Târgului breslelor moderne, organizat de Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”, are ca și tematică Bulgiul – Târgul Mare.
Urmașii breslelor bistrițene și-au pus talentul și imaginația în minunății de creații lucrate manual, tradiționale sau de inspirație tradițională, cu tușe moderne sau inspirate din mediul ce ne înconjoară. Piese de îmbrăcăminte, accesorii, ceramică, pielărie, aranjamente, decorațiuni, săpunuri artizanale și multe altele, vă provoacă simțurile, în perioada 21 – 23 august, pe Pietonal, de dimineață până la orele serii.
Respectarea tuturor măsurilor de siguranță - purtarea măștilor, dezinfectarea, distanțierea - este necesară în rândul tuturor participanților, iar regulile sunt afișate vizibil la fiecare stand.
O vizită la Târgului breslelor moderne reprezină garanția unei zile pline de zâmbete și satisfacție, precum și un mod de a susține economia locală.
Citiţi şi:
- Târgul breslelor moderne ediția a IV-a – un elogiu adus înaintașilor și o fereastră deschisă spre viitor
- Târgul breslelor moderne- primul eveniment organizat în inima Bistriței, după o lungă perioadă de așteptare
- Curcubeu în inima cetății la Târgul breslelor moderne, ediția a II-a, 24 – 26 iulie
- Conferinţa „Din istoria Târgului Mare al Bistriţei”, la Primăria Bistriţa
- 9-11 octombrie, Târgul Breslelor Moderne, ediția a V-a! O pledoarie pentru o comunitate frumoasă și sănătoasă
Adaugă comentariu nou